FIFA protiv "malih" reprezentacija

FIFA protiv "malih" reprezentacija

Najvažnije svjetske fudbalske institucije, FIFA i UEFA, uglavnom rade sve što je u njihovoj moći da u korist "velikih" reprezentacija, gurnu u provaliju one "male".

Doduše, dolaskom Michela Platinija na čelo UEFA, evropska fudbalska asocijacija malo je promijenila kurs u tom smjeru, pa legendarni francuski napadač se svojski trudi da olakša put "malim" reprezentacijama i klubovima. Međutim, to su, barem za sada, mali pomaci.

FIFA se također svim silama trudi da zadrži "male tamo gdje im je mjesto". Tome u prilog ide i iznenadno mijenjanje pravila za baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Svjetska fudbalska asocijacija odredila je dirigovani žrijeb u kojem se ne mogu između sebe sastati visoko rangirane reprezentacije, te se tako dijelom zatvaraju vrata, uslovno rečeno, malim reprezentacijama, kakva je Bosna i Hercegovina.

Osim toga, pravilo FIFA da se žuti kartoni ne brišu iz kvalifikacija za baraž, također ide u prilog moćnijim reprezentacijama, koje imaju širu lepezu igrača. BiH, recimo, ima velikih problema sa kartoniranim igračima, jer selektor Miroslav Blažević nema taj luksuz da kao, recimo selektor Francuske Raymond Domenech u napadu može birati između Thierry Henrya, Nicolasa Anelke i Karima Benzeme.

"Za mene je neviđena glupost da se kartoni iz kvalifikacija ne brišu za baraž, jer se ipak radi o drugom takmičenju. Takva odluka FIFA ide na štetu malim reprezentacijama, a ta fudbalska institucija odavno vuče poteze koji idu u korist moćnijim selekcijama", kaže Ćiro.

Međutim, računica je jasna. Finansijski i medijski mnogo atraktivnije reprezentacija Francuske ili Portugala, daleko je privlačnija FIFA-i za Svjetsko prvenstvo od Bosne i Hercegovine ili Slovenije. Međutim, čelnici svjetskog fudbala ipak ne mogu uticati na igru na terenu. Zmajevi su pokazali da su sposobni svakog pobijediti, pa i pravila FIFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije