Finale bez minute šutnje

FIFA odlučila

Finale bez minute šutnje

Edmir Škorić
Teme:

Iako smo to svi očekivali, Krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) neće uvažiti prijedlog za minutu šutnje, povodom 11. jula i obilježavanja 15-godišnjice genocida u Srebrenici, prije početka finalnog okršaja SP-a između Holandije i Španije.

Iako su mnogi bh. mediji prije nekoliko dana objavili ekskluzivne informacije koje su govorile da će finalni susret SP početi minutom šutnje, te će tako biti odata počast žrtvama genocida u Sreberenici, stvari, ipak, izgledaju mnogo drugačije.

Društvo za ugrožene narode internacional je 6. jula uputilo zahtjev na adresu FIFA-e, no stigao je negativan odgovor, kojeg je potpisao generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

"Na genocid u Srebrenici podsjeća se s tugom i bolom širom svijeta, posebno u Evropi, gdje je 11. juli proglašen Danom komemoracije za žrtve Srebrenice. Nažalost, taj dan koincidira s hapšenjem i izricanjem kazne na doživotnu robiju Nelsona Mandela i njegovih suboraca prije 50 godina. Kako možete i pretpostaviti, taj dan ima veliki značaj za cijeli afrički kontinent, a posebno za Južnu Afriku".

"Zato se nadamo da ćete imati razumijevanja za to da nijedan od tih užasnih događaja neće biti posebno istaknut u Južnoj Africi na završnoj utakmici Svjetskoga prvenstva u fudbalu 2010. Dozvolite da povodom tog tragičnog dana iskažemo naše duboko žaljenje zbog žrtava zločina u Srebrenici i sućut s njihovim obiteljima i građanima Bosne i Hercegovine", odgovorila je FIFA.

Podsjetimo, u nedjelju, 11. jula, obilježit će se 15-godišnjica genocida u Srebrenici. U Potočarima će se održati komemoracija i sahrana za 755 žrtava najvećeg genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti