Finska u grupi C Eurobasketa

Definisana lista naših rivala

Finska u grupi C Eurobasketa

Nakon završetka kvalifikacija za grupu od tri tima, a kada je u pitanju popunjavanje grupa A i C na Eurobasketu u Litvaniji, saznali smo koja će nam to reprezentacija praviti društvo u grupi sa Grčkom, Crnom Gorom, Makedonijom i Hrvatskom. To je Finska, koja je zauzela prvo mjesto u dodatnim kvalifikacijama ispred Portugala i Mađarske.

Naši novi konkurenti u grupi C su u Portugalu slavili nad domaćim sastavom (78:86). U toj utakmici Finci su napravili pravi preokret jer su gubili i sa 18 poena razlike. U 27. minuti Portugalci su imali to visoko vodstvo, ali selekcija Finske igra jednu uspješnu seriju (0:11), da bi poslije sa tri vezane trice Koponena i Rannikka u zadnjim minutama utakmice preokret i završili.

Ova dvojica igrača su bili i najbolji kod Finaca, koji su mogli biti prvi i da su doživjeli poraz od 12 razlike. Koponen je ubacio 26 poena i dodao još devet asistencija. Rannikko je ubacio 21 poen uz pet skokova i četiri asistencije. Kod poraženih Santos je ubacio 19 poena i Mirnada 17.

Još malo o našim najnovijim protivnicima u grupi C Eurobasketa u Litvaniji.

Jedan od njihovih najboljih igrača je Petteri Koponen, koji nastupa za Virtus Bolognu. Ovaj bek-šuter je visok 194 cm. i 2007. godine je draftovan od strane Piladelphije 76ers. Teemu Rannikko je još jedan odličan igrač u timu Finske. On je trenutno član Varesea.

Sa ovim igračima, Finska, koja očito ima snagu da se u utakmicama vraća i iz minus 18 poena do pobjede zaista će biti još jedan protivnik u nizu, koji bi nam mogao zadati glavobolje.

Redoslijed u dodatnim kvalifikacijama:

1. Finska 4-0 (grupa C)

2. Portugal 2-2 (grupa A)

3. Mađarska 0-2 (bez plasman na Eurobasket u Litvaniji)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.