Bivši prvak Evrope ima "crnu listu", na njoj su četiri tima, među njima i Borac

Pred žrijeb Lige prvaka

Bivši prvak Evrope ima "crnu listu", na njoj su četiri tima, među njima i Borac

Edmir Škorić

Fudbalski klub Borac će kao osvajač Premijer lige BiH igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, mada i dalje nismo sigurni hoće li biti među nositeljima ili nenositeljima.

Borac je jedan od četiri tima iz BiH koji će ovog ljeta igrati Evropu, odnosno pretkola UEFA-inih takmičenja. Borac kao prvak u Ligi prvaka, a Zrinjski, Velež i Sarajevo u pretkolima Konferencijske lige.

Banjalučani čekaju rasplet armenskog i albanskog prvenstva kako bi znali hoće li biti nositelji ili ne u žrijebu, ali prema trenutnom stanju, bit će nenositelji, što naravno znači da će imati potencijalno mnogo težeg rivala. Među nositeljima su Slovan Bratislava, Ludogorec, HJK Helsinki, Flora Tallin, Klaksvik, Shamrock Rovers, TNS, FK RFS, Petrocub, Partizani Tirana i Ballkani.

Dakle, kao što se može i vidjeti, postoje oni veoma jaki i neugodni timovi, ali i neki protiv kojih Borac može da igra. I bivši prvak Evrope je potencijalni rival Banjalučanima.

Radi se o ekipi FCSB, odnosno bivša Steua iz Bukurešta. Rumuni su svojevremeno osvajali Ligu prvaka, ali davno su prestali biti evropska sila i danas su tek prosječan rumunski tim koji tu i tamo nešto napravi značajnije.

Oglasi

Rumunski portal Digisport je radio analizu mogućih rivala u prvom pretkolu Lige prvka za Bukureštane, pa zaključio da postoje četiri tima koji bi u duelu sa FCSB bili autsajderi, no nikako lagani rivali.

Tako se u grupi timova koji bi željeli zaobiđi našao i Borac, ali i gruzijski Dinamo Batumi, slovenački prvak Celje i Ordabasy iz Kazahstana. Kao najbolje moguće rivale za nekadašnjeg prvaka Steauu novinar Digisporta navodi crnogorski Dečić, andorsku Santa Colomu ili Virtus iz San Marina.

Ostali mogući rivali su Differdange iz Luksemburga, islandski Vikingur, makedonska Struga, litvanski Panevežys bjeloruski Dinamo Minsk, sjevernoirski Larne, Marun Spartans sa Malte.

U slučaju da Steaua prođe dalje, neće biti nositelj, pa bi u drugom pretkolu Lige prvaka mogla imati za rivala neke daleko jače timove poput PAOK-a, Dinamo Zagreba, Ferencvaroša, Bodo/Glimta, Ludogoreca...

Oglasi

FCSB će već dobiti 150.000 eura, novac koji se dodjeljuje za nastup u prvom pretkolu. 350.000 bi dobio u slučaju prolaska dva pretkola, 550.000 ako prođe treće i 750.000 u slučaju play-offa. Financijske injekcije naravno očekuju i u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, a to će uveliko ovisiti o uspjesima u Evropi. Mnogi žele da preskoče prvu prepreku, a Borac će i u slučaju ispadanja nastaviti takmičenje u Konferencijskoj ligi na stazi šampiona.

Žrijeb prvog pretkola Lige prvaka je 18. juna, a prve utakmice 9/10. jula, dok su revanši sedam dana kasnije. Što se tiče Konferencijske lige žrijeb će biti održan također 18. juna. Sarajevo i Velež igraju prvo, a Zrinjski kreće iz drugog pretkola i to kao nositelj. 

Liga prvaka prelazi na novi format od sezone 2024/2025. Grupne faze više neće biti, a broj ekipa povećava se s 32 na 36. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Što se Banjalučana tiče, oni su nedavno treći put postali prvaci Bosne i Hercegovine, ali odlučujuću pobjedu nad Igmanom (4:3) obilježile su nevjerovatne greške sudije Aleksandra Njegomirovića i njegovih pomoćnik, no to nije umanjilo slavlje igrača i navijača Borca.

Igrači su, zajedno s trenerom Vinkom Marinovićem, nakon meča izjavili da su zasluženo stigli do titule i da su bili najbolji tim tokom cijele sezone.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi