Iz noćne smjene i školskih klupa po historiju: "Svi smo plakali, živimo za ovo, bit će i nagrade..."

Veliki uspjeh FK Klis

Iz noćne smjene i školskih klupa po historiju: "Svi smo plakali, živimo za ovo, bit će i nagrade..." · Intervju

A. Čaušević

Najveća draž Kup takmičenja je da klubovi iz malih sredina i nižih liga pomrse račune favoritima, ispišu lijepu priču i upišu se u historiju, ostvare rezultat koji će se pamtiti ne samo mjesecima već i godinama.

Takvu priču u bh. fudbalu ispisao je FK Klis. Trećeligaš iz Butorović polja, mjesta sa manje od 500 stanovnika, igrat će u polufinalu Kupa BiH. Izbačena je Zvijezda 09 s minimalnih 1:0.

Rasim Sitar, alfa i omega simpatičnog kluba iz okolice Konjica je u razgovoru za SportSport.ba govorio o prvim dojmovima nakon prespavane noći.

"Jučer su radile emocije, danas je već lakše. Došli smo sebi. To je za nas bila historijska utakmica, mislili smo da se poslije sezone 2018/19 neće ponoviti četvrtfinale, a evo sada smo otišli korak dalje. Mogu samo čestitati igračima i našem treneru Nedimu Kudri", rekao je Sitar te nastavio:

"Utakmica je bila prava muška, oni su bili bolji u prvom, mi u drugom. Mi smo bili ti koji smo dali gol. Čestitam svim učesnicima na fer i korektnoj igri."

Kada ispišete najveći rezultat u klupskoj historiji i nađete se dva koraka od plasmana u Evropu suze od radosti kreću same od sebe.

Oglasi

"Bilo je suza, ne samo da sam ja plakao, plakali su igrači, navijači, članovi Uprave. Mi smo iz jednog malog mjesta, živimo za taj klub, dajemo sve od sebe. Kada vidite ostale ekipe iz Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i malog Buturović polja, možemo biti samo ponosni."

Praktično svi mještani Butorović polja su jučer bili oko stadiona i posmatrali su mečeve.

"U tom mjestu živi između 350 i 400 stanovnika. Zbog pandemije i Covid protokola nisu bili na tribinama, ali svu bili iza ograde i na cesti, hvala im svima što su došli i što su nas podržali."

Igrači će biti nagrađeni u skladu s mogućnostima. Neki su na utakmicu došli iz noćne smjene, a neki iz školskih klupa.

Oglasi

"Dajemo neku skromnu nagradu, igrači su zadovoljni. Imamo taj neki naš budžet, ali trudimo se da svi igrači budu zadovoljni. Većina njih radi, neki su na fakultetu, neki u srednoj školi... Neki su uoči utakmice radili i noćnu smjenu, neki su ujutro bili u školi... Ima ih devet koji redovno rade treću smjenu."

FK Klis posluje stabilno i što je najvažnije kako Sitar kaže nikad nikom nisu ostali dužni.

"Imamo podršku lokalne zajedne na godišnjem nivou, ostalo su sponzori. Tražimo način za finansiranje, prodajemo i godišnje ulaznice. Svaku sezonu počinjali bi u pozitivi ili na nuli, uglavnom nikad nikom nismo ostali dužni."

Naredni plan je izgradnja pomoćnog terena s umjetnom travom kako bi polaznici omladinskih škola imali što bolje uslove za treniranje, a poslije toga za očekivati je iskorak i u takmičarskom smislu.

Sitar bi u polufinalu najradije da igra protiv FK Sarajevo.

"Ja bih volio Sarajevo, jer ovo je naš vrh. Nemamo mi tu neke šanse, ali želimo jak klub. Volio bih protiv Sarajeva pa da vidimo fer i korektno i radi dobrog druženja. Nadamo se da će i mjere popustiti pa da napravimo spektakl u Konjicu."

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Za kraj nam je kazao kako je primio veliki broj čestiki zbog historijskog uspjeha iz cijelog svijeta.

"Telefon mi je non-stop zvonio, slabo sam spavao uoči utakmice. Govorio sam igračima da ne osjećaju pritisak, a ja sebi nabijem pritisak. Zovu ljudi iz cijelog svijeta da čestitaju. Cijeli svijet čuo za ovo."

Top Komentari

bistrik87
Svaka cast, vidimo se u polufinalu
11 0
Svojprisebi
Svaka cast. Iza ograde se moze gledat tako i treba i nema virusa a na tribine ne moze. Vrijeme je vise da se ovaj terorizam zavrsi
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi