Sarajevo ostalo bez bodova, Mirvić i Ibričić suspendovani iz bh. fudbala

Poznat ishod sjednice Disciplinske komisije

Sarajevo ostalo bez bodova, Mirvić i Ibričić suspendovani iz bh. fudbala · Ekskluzivno

E. Oštraković

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine oduzela je FK Sarajevo tri boda, prvi čovjek kluba Ismir Mirvić suspendovan je na godinu dana iz bh. fudbala, sportski direktor Senijad Ibričić na šest mjeseci, dok je trener Simon Rožman uslovno kažnjen, ekskluzivno saznaje SportSport.ba.

Danas je održana sjednica Disciplinske komisije na kojoj se raspravljalo o kazni za FK Sarajevo i članova ovog kluba zbog prekida revanš utakmice četvrtfinala Kupa BiH sa Borcem.

Sigurno je da se ova odluka sa nestrpljenjem čekala širom Bosne i Hercegovine, a SportSport.ba je došao do informacija o kaznama. Istina, radi se o nezvaničnim informacijama koje treba da potvrdi FSBiH.

Odluka koja je donesena od strane Disciplinske komisije je da se FK Sarajevo oduzmu tri boda. Kada je riječ o Mirviću, Ibričiću i Rožmanu i oni su također saznali svoje kazne.

Tako je prvi čovjek FK Sarajevo kažnjen sa godinu dana izbacivanja iz bh. fudbala, a sportski direktor Senijad Ibričić je suspendovan na pola godine. Trener ovog kluba Rožman kažnjen je uslovno.

Pored toga kažnjeno je FK Sarajevo i novčano od 20 do 25 hiljada KM zbog slabe organizacije utakmice. Maksimalnu novčanu kaznu preva pravilniku dobili su i Mirvić, kao i Ibričić i Rožman.

Oglasi

Podsjetimo do prekida utakmice došlo je jer su fudbaleri i stručni štab FK Sarajevo odlučili da napuste teren na utakmici protiv Borca jer su bili nezadovoljni suđenjem Matea Muse.

Borac je tada imao prednost od 2:1 i praktično se čekalo da Mateo svira kraj, ali igrači Sarajeva to nisu dopustili i napustili su teren. Borac je zatim slavio 3:0 službenim rezultatom, što je bilo i očekivano.

Šta kaže Disciplinski pravilnik?

Disciplinski pravilnik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se problematikom prekida utakmica u članovima 64, 65 i 66. i bilo je za očekivati da će Sarajebo biti oduzeti određeni broj bodova, kao i da će se s kaznama suočiti Ismir Mirvić, Senijad Ibričić i Simon Rožman.

Član 64. Disciplinskog pravilnika tretira prekid utakmice od strane igrača ili sportskog radnika i u njemu se navodi:

Oglasi

1) "Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi,biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Član 65. Disciplinskog pravnilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se prekidom susreta od strane tima i u njemu se navodi:

1) "Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen
oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do
12 bodova, odnosno od 6 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM."

Oglasi

Međutim, ni to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik u članu 66. bavi se nagovaranjem na prekid utakmice i u pomenutom članu stoji:

1) "Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen:

a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM,

b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen:

Oglasi

a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM,

b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

3) Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana.

4) Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od godinu dana do dvije godine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

5) Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.

Na kraju dodajmo da Sarajevo, Mirvić, Ibričić i Rožman imaju pravo žalbe Apelacionoj komisiji, kao i Takmičarska komisija koja je prijavila slučaj Disciplinskoj komisiji. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Alenizmostara
Nek živi ljubav, nek se budi dan, neka svako dijete mrzi glavni grad !
2 17
user1696279735
Nije uredu samo 3 boda ovo im je drugi slucaj, treba traziti ponavljanje sudjenja bez -9 bodova ovo ne smije proci
4 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi