Sjednica Disciplinske komisije definitivno u srijedu, prekid meča Sarajevo - Borac na dnevnom redu
Vatreno je bilo na Koševu, sudija Musa je dobio brojne kritike od redova domaćina

Šta će odlučiti članovi DK

Sjednica Disciplinske komisije definitivno u srijedu, prekid meča Sarajevo - Borac na dnevnom redu · Saznajemo

S. Mlaćo, foto: T. Hebib

Sjednica Disciplinske komisije na kojoj će se raspravljati i o eventualnoj kazni za FK Sarajevo, te članove ovog kluba zbog prekida revanš susreta četvrtfinala Kupa Bosne i Hercegovine sa Borcem, biće održana u srijedu.

Bordo momci su u završnici meča napustili duel sa FK Borac, a razlog je nezadovoljstvo suđenjem Matea Muse iz Čitluka. Borac je u tom trenutku vodio 2:1, ali domaći koji su tokom cijelog susreta bili vidno nezadovoljni suđenjem su napustili teren.

Borac je zatim slavio 3:0 službenim rezultatom, što je bilo i očekivano, a protekle sedmice trebala je biti održana sjednica Disciplinske komisije NS BiH.

Nije se to desilo, te je sjednica otkazana za ovu sedmicu, tačnije za 28.02., a kako saznaje SportSport, ista će ipak biti održana u srijedu 27.03.

Sigurno će privući veliku pažnju sportske javnosti, s obzirom da se o ovoj temi još uvijek mnogo priča. Nedavno je prvi čovjek FK Sarajevo Ismir Mirvić pozvao i sve ostale klubove Wwin lige na zajednički sastanak, no niko se nije odazvao.

Oglasi

Mirvić je tako ostao sam, a špekuliše se da i prvom čovjeku Sarajeva prijeti suspenzija, kao i šefu struke Simonu Rožmanu, te sportskom direktoru Senijadu Ibričiću.

Neslužbene informacije govore da FK Sarajevo prijeti i oduzimanje bodova, što bi bio veliki udarac za ambicije kluba sa Koševa u borbi za Evropu. Od Kupa se oprostili upravo ispadanjem od Borca, dok su u prvenstvu na petoj poziciji.

Članovi Disciplinske komsisije na stolu će imati i sve izjave aktera spornog događaja, ali i video snimke, te izjave službenih lica.

Šta kaže pravilnik NS BiH?

Disciplinski pravilnik je jasan i ne ide u prilog FK Sarajevo, kao ni članovima ovog kluba.

Oglasi

Član 64. Disciplinskog pravilnika tretira prekid utakmice od strane igrača ili sportskog radnika i u njemu se navodi:

1) "Ako igrač ili sportski radnik izazove prekid utakmice koja ne bude nastavljena, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od 3 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od tri mjeseca do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili se ponovi,biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM.

Član 65. Disciplinskog pravnilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine bavi se prekidom susreta od strane tima i u njemu se navodi:

1) "Ako je tim za vrijeme utakmice prouzrokovao nerede zbog kojih je utakmica prekinuta ili je napustio teren za igru, pa utakmica nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 6 bodova, odnosno od 3 do 6 negativnih bodova i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

Oglasi

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi ili tim počini teži prekršaj, zbog čega je utakmica prekinuta i nije nastavljena, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 6 do 12 bodova, odnosno od 6 do 12 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM."

Međutim, ni to nije sve, odnosno Disciplinski pravilnik u članu 66. bavi se nagovaranjem na prekid utakmice i u pomenutom članu stoji:

1) Igrač ili sportski radnik koji nagovara tim da iz bilo kojih razloga napusti teren ili da ne započne igranje utakmice, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom vršenja funkcije od šest mjeseci do godinu dana i novčanom kaznom od 1.000 KM do 2.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana ponovi, biće kažnjen:
a) igrač, zabranom igranja od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 3.000 KM,
b) sportski radnik, zabranom obavljanja funkcije od godinu dana do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

3) Ako prihvate nagovaranje i teren napuste do četiri igrača, a ostali nastave igru, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od šest mjeseci do godinu dana.

4) Ako prihvate nagovaranje, pa teren napusti najmanje pet igrača, zbog čega se utakmica prekida, biće kažnjeni igrači koji su napustili teren zabranom igranja od godinu dana do dvije godine.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

5) Ako se prihvati nagovaranje pa cijeli tim napusti teren, odnosno ne otpočne utakmicu, pa ista bude prekinuta, klub će biti kažnjen oduzimanjem od 3 do 12 bodova odnosno od 3 do 12 negativnih bodova.

Na kraju treba dodati da još uvijek nije poznata ocjena koju je dobio za svoje "dijeljenje pravde" glavni sudija prekinutog meča Mateo Musa, kao ni ocjenje njegovih pomoćnika i za dobrobit bh. fudbala od velike je važnosti i da u Komitetu za suđenje postanu otvoreniji, te da u ovakvim i sličnim slučajevima, javno objave kakve ocjene su dobile sudije. 

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1705610547
Pa naravno da će biti oduzimanja bodova, samo je pitanje koliko? Sudija je napadnut, predsjednik prozivan od igrača... Treba na vakat spriječit ovo divljačko ponašanje pojedinaca.
3 2
rabodimis
A gdje je pravilnik za sudije, za komisije ?? Hocel oni ikad ikom odgovarat jbo vam pas mater licemjernu, prodanu...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi