FK Sloboda danas slavi 101. rođendan: Učo je okupio entuzijaste, zanatlije i sve je krenulo...

Poseban dan za sve kojima je ovaj klub u srcu

FK Sloboda danas slavi 101. rođendan: Učo je okupio entuzijaste, zanatlije i sve je krenulo...

Samir Mlaćo

FK Sloboda danas slavi 101. rođendan.

U gradu soli davne 1919. godine osonovan je FK Sloboda, a na sve na incijativu Mitra Trifunovića - Uče.

Okupio je entuzijaste, uglavnom radnike, zanatlije, ugledne ljude te je 30. novembra osnovan RSD Gorki.

Od 1927. godine klub se zvao FK Sloboda.

"Na zelenom terenu imali smo uspona i padova, igrali Zonsku ligu, ali smo 1958. godine ostvarili plasman u Drugu saveznu ligu bivše Jugoslavije. Godinu kasnije po prvi put Crveno – crni su u eliti! Nastup u društvu najboljih trajao je tek jednu sezonu, no od 1969. godine stalni smo član najvišeg ranga jugoslovenskog fudbala. Sve do raspada bivše zemlje Sloboda je bila stabilan i za sve protivnike neugodan takmac. Osvojili smo Kup prvoligaša 1971. godine kada smo u finalu savladali Željezničar (1:0). Iste godine stigli smo i na korak do osvajanja Kupa Maršala Tita, no Crvena zvezda je bila uspješnija. Prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvarili smo u sezoni 1976/77. Kup UEFA i dvoboj protiv španskog Las Palmasa. Bilo je to prvi put da su Crveno – crni pokazali svoje umijeće u jednom inostranom takmičenju. Nakon ovog izazova uslijedio je i zapažen nastup u Rapan kupu 1984. godine, a nakon rata Crveno – crni su još tri puta igrali na međunarodnoj sceni. U Intertoto kupu 2003. i 2004. godine, te u Ligi Evrope 2016. godine. U okvirima bh. fudbalskih takmičenja sedam puta smo igrali finala Kupa", ponosno ističu o svojoj historiji iz FK Sloboda.

Sloboda je danas član Premijer lige naše zemlje.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Hamza123456789
Sretan rođendan tuzlaci od plavog dijela Sarajeva.
17 0
Hamza123456789
Sretan rođendan tuzlaci od plavog dijela Sarajeva.
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije