Kobiljar: Razmišljao sam o završetku karijere, ali Azmir me nazvao i nadam se da je sada zadovoljan!
Kobiljar u duelu protiv Željezničara na Grbavici

Vjeruje da će njegov tim zaigrati još bolje u nastavku sezone

Kobiljar: Razmišljao sam o završetku karijere, ali Azmir me nazvao i nadam se da je sada zadovoljan! · Intervju

Samir Mlaćo, foto: T. Hebib

Nogometaši Tuzle City lošim igrama doveli su se u jako tešku situaciju sredinom prvog dijela sezone Premijer lige, no pred sami kraj ovog dijela zaigrali su mnogo bolje i sada se na Tušnju mnogo lakše diše.

Došli su izabranici Adnana Osmanhodžića na devetu poziciju, ali imaju isti broj bodova kao FK Igman i FK Željezničar, te je jasno da u drugom dijelu moraju igrati mnogo bolje, bar onako kako su to radili pred kraj prvog dijela kada su slavili u tri od četiri utakmice.

U više utakmica istakao se vezista Rijad Kobiljar koji je upisao 18 nastupa uz jedan pogodak. Opravdao je očekivanja, pokazao da ima ono nešto 'posebno' u svojim nogama i sada se sprema za drugi dio sezone, odnosno početak priprema. Za SportSport.ba je govorio o minuloj polusezoni, svojim igrama, otkrio kako se snašao u Tuzli, ali i priznao da je planirao završiti igračku karijeru.

"Prvenstvo smo otvorili na najbolji način, dobili GOŠK-a 4-1, ali onda iz pozitivne euforije desi se kolaps. Nismo se mogli izvući iz toga, iako smo imali odličnih utakmica, na mnogim nismo zaslužili da izgubimo, ali takav je nogomet. Neću govoriti o suđenju, ali bilo je spornih odluka koje su išle na našu štetu.

Na kraju smo ipak u četiri utakmice uzeli devet bodova, a i u Konjicu smo bili bolja ekipa, no nismo zabili gol na vrijeme, a oni jesu. Znalo se da ko prvi zabije na tom meču sigurno dobija utakmicu. Protiv Zrinjskog smo odigrali vrhunsku utkamicu, iako smo izgubili. Trebali smo dobiti i GOŠK-a u Tuzli, bar tri - četiri gola razlike, ali remizirali smo. Utakmica sa FK Sarajevo je bila kolaps, bukvalno smo u svakom napadu primali pogodak. Sabrali smo se poslije toga, pokazali karakter, stali smo zajedno i pokazali kvalitete. Karjašević me oduševio na stoperu, Bihorac nam je donio iskustvo, svi smo bili na nivou i igrali smo kao ekipa", priča Kobiljar.

Govorio je i o svojim igrama.

Oglasi

"Igrao sam odlično u posljednjih pet - šest utakmica. Danas se u nogometu gleda samo statistika, a ona kod mene 'nije nešto', no oni koji gledaju utakmice i koji se razumiju u nogomet sigurno će reći da sam bio u tim utakmicama možda i najbolji pojedinac na terenu. Imam tu neku nesreću u karijeri sa statistikom, igrao sam i vrhunske sezone, no brojki nema. To svako gleda, to prodaje, ali nije bitno. To dođe na svoje ako Bog da, ja sam zadovoljan, pogotovo jer sam pauzirao prošlu polusezonu nakon raskida sa FK Sarajevo. Bio sam bez 'ful' priprema, bez utakmica, te sam u ritam ulazio kako je prvenstvo odmicalo. Igrao sam na početku dvije - tri utakmice i bio starter kao zadnji vezni. Ekipa sada igra odlično, lakše je i meni, te mi odgovara i ovaj sistem naše igre".

Za mnoge jedan od najvećih 'znalaca' u Premijer ligi je ovaj član Tuzle City                                                                                                                                     

Lijepo mu je u Tuzli. I ranije je imao poziv počasnog predsjednika Tuzlaka Azmira Husića.

"Sarajevo je moj grad, ali lijepo mi je u Tuzli. Tu sam sa porodicom, ali čim imam vremena dođem u Sarajevo. Ovo je posao, svugdje se moraš priviknuti. Tuzla City je novi izazov za mene, a i ranije sam imao poziv od ovog kluba, ali nisam se želio vratiti u BiH poslije raskida iz FK Sarajevo. Čekao sam idealno rješenje, no kako je vrijeme odmicalo sve je bilo teže i teže, te sam čak i mislio završiti sa nogometom. Bio sam psihički u teškoj situaciji zbog dešavanja u FK Sarajevo, emotivno sam doživio sve to, a onda me nazvao Azmir Husić. Za Bajram sam ga onda ja opet nazvao i rekao da sam odlučio da dođem. Žena i roditelji su me ubijedili da trebam još jednom probati, te da ću se kajati ako te ne učinim. O Azmiru imam vrhunsko mišljenje, a ja ljudima sudim o djelima. On je od 'a do ž' me ispoštovao u svim segmentima, dao mi je povjerenje i zahvaljujem mu se kao i cijeloj Upravi te stručnom štabu.

Uzeli su me nakon šest - sedam mjeseci što nisam igrao i dali mi povjerenje. Uvijek ću mu biti zahvalan, zaista samo riječi hvale imam za Azmira. Nadam se da sam pokazao da imam kvalitet i da je to onaj Rijad kojeg je on očekivao. Naravno i da uvijek može bolje".

Mnogi su mišljenja da Tuzlaci zaslužuju bolju poziciju s obzirom na igrački kadar.

Oglasi

"To svi kažu. Suština priča je da imamo odlične pojedince, dovoljno je da pogledate karijere velikog broja igrača, ali igrali smo nekako sami za sebe, nije bilo hemije u igri... Znate kako je... Kasno je kada voda uđe u uši, ali pokazali smo opet da imamo kvalitet. Zrinjskom smo napravili dvije -tri sto posto šanse, te smo svima pokazali da imamo kvalitet. Sve smo kasnije naplatili".

Prokomentarisao je stanje u Premijer ligi.

"Situacija je sada potpuno drugačija nego prije četiri - pet godina. Bolji su tereni, prodaju se igrači, mislim da je to pravi put. Igrao sam u ligi za najveći klub u državi, FK Sarajevo, prošao sam svašta i imam određeno iskustvo u ligi. Klubovi mnogo ulažu, prije toga nije bilo, ni blizu. Sada ti svaka ekipa može dati 'finu' platu, da normalno živiš i razmišljaš samo o terenu. Zrinjski je pokazao u Evropi kvalitet naše lige, oni su sa Aston Villom remizirali, a čak su trebali i dobiti u Mostaru. U Engleskoj su izgubili samo 1:0 i to na kraju. Pokazali su da imaju kvalitet i cijeloj Evropi da naša liga ima kvalitet. Gospodin Šulenta to vodi na vrhunskom nivou, a ja mogu samo poželiti da što više naših klubova napravi uspjehe u Evropi. Imamo mi odlične igrače, treba tu još urediti infrastrukturu i biće to još bolje".

Jasan je bio kada su u pitanju planovi i želje u 2024. godini.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Što se tiče moje neke želje, kroz fudbal mi je cilj da se ostvari što bolji rezultati sa ekipom i da pokažem svoj kvalitet. Nadam se da će kroz pozitivne rezultate doći i individualni uspjeh, pa da se ostvari i eventualni transfer u inostranstvo. Ja sam prezadovoljan sa situacijom u Tuzli, nigdje ne žurim, a imam i važeći ugovor", dodao je Kobiljar na kraju razgovora za SportSport.ba.

Pored FK Sarajevo i FK Tuzla City, Kobiljar je u našoj zemlji nastupao za HŠK Zrinjski, NK Travnik te NK GOŠK. U Sloveniji je bio član Rudar Velenja i Olimpije, a okušao se i u Njemačkoj.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi