Ljubitelji fudbala u anketi rekli šta misle o Premijer ligi BiH sa 10 klubova

Za sada samo ideja i plan

Ljubitelji fudbala u anketi rekli šta misle o Premijer ligi BiH sa 10 klubova

Edmir Škorić

SportSport.ba je jutros ekskluzivno objavio kako bi u dogledno vrijeme Premijer liga Bosne i Hercegovine mogla da bude skraćena sa 12 na 10 klubova, pa smo zatražili i mišljenje javnosti i navijača.

Liga koja je na svom početku prije oko 20 godina brojala 20 klubova, danas broji 12, a prije nekoliko godina ih je bilo 16.

Smanjenje na 12 klubova bio je zaista sjajan potez tadašnjih čelnika Fudbalskog saveza BiH, ali sada se uveliko razmatra mogućnost da se najranije od sezone 2025/26 krene sa 10 klubova.

Za sada je to samo okvirni plan i ideja koja se vrti po glavama rukovodioca bh. fudbala, ali o tome se zaista razmišlja i na tome bi se moglo ozbiljno raditi.

U anketi portala SportSport.ba do 12:35h glasalo je 400 posjetilaca, odnosno ljubitelja bh. fudbala. Na pitanje "Da li ste za skraćenje Premijer lige sa 12 na 10 klubova?", njih 75 posto je odgovorio sa 'Da', dok je 25 posto njih odgovorilo sa 'Ne'.

Oglasi

Na osnovu toga možemo da zaključimo da većina ipak smatra da bi bilo bolje da se dodatno smanji liga i da se igra četverokružno, kako se već igra u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji.

Očekuje se da skraćenje lige donese dodatni kvalitet, s tim da bismo imali 36 kola, ali kako su tereni maksimalno sređeni u posljednje vrijeme, ne bi bio problem da se prvi dio sezone produži za još tri kola.

Sezona pred nama će se sigurno igrati po trenutnom sistemu, ali mogla bi da bude posljednja sa 12 timova. No, ponavljamo, to je nešto o čemu se sada razmišlja, čelnici NFSBiH tek treba da donesu konačnu odluku, a sigurno je da će nastojati da ona bude najbolja za sam razvoj Premijer lige i za njenu popularnost i kvalitet.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pauza nikad kraća

U aktuelnoj sezoni Premijer lige sa 12 timova lider je Borac, koji je na zimsku pauzu otišao sa sedam bodova prednosti u odnosu na Zrinjski, dok je trećeplasirani Velež sa 33 boda, koliko ima i četvrtoplasirano Sarajevo.

Nastavak sezone očekuje se sredinom februara, što je zaista dobra vijest jer smo ranijih sezona imali daleko veće pauze između prvog i drugog dijela sezone.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi