FK UNIS Vogošća: Općina nam ne da da postojimo!

Saopštenje za javnost

FK UNIS Vogošća: Općina nam ne da da postojimo!

A. Haznadarević
Teme:

Fudbalski Klub UNIS Vogošća, izao je saopštenje javnosti, koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani sugrađani, sportski radnici, sportska javnosti !

 

Došao je trenutak istine, koju nemožemo više kriti i držati u tajnosti. Svima vam je poznato da FK UNIS datira još od 1948. godine, da ima svijetlu tradiciju, te da je kroz ovaj kolektiv prodefilovalo na stotine poznatih fudbalskih imena koji su predstavljali u sjajnom svjetlu naš kolektiv, sredinu iz koje dolaze, tako i regiju pa i državu.

 

Danas, seniorski tim UNIS-a ne postoji, prošlogodišnji prvoligaš. Razloga za to nije puno, kako se možda to po fudbalskim kuloarima govori. Razlog je samo jedan, a to je: Nebriga lokalne zajednice (obrazloženje je jednostavno).

 

I pored toga što se evo već par mjeseci Seniorski tim ne takmiči, na što  se mi u klubu pokušavamo privikavati, mada se nikada priviknuti nećemo, dolaze novi problemi i antagonizam prema našem kolektivu od strane lokalne zajednice. Našim omladinskim selekcijama koje trenutno broje 160 dječaka, se naplaćuju sportske dvorane za trenažni proces, dvorane koje su pod kontrolom lokalnih vlasti, tj. čiji je vlasnik Općina Vogošća. Zimski je period, tako da djeca moraju svoje aktivnosti prenijeti u sportske sale, obzirom da je vani hladno, a zato moraju da plate, a odgovor je da ne pripadamo dvoranskom sportu.

 

Sljedeća, ona najgora stvar koja nas je i ponukala na ovo saopštenje je naše pomoćno igralište na stadionu "Hakija Mršo" u Vogošći.

 

Na pomenutom terenu godinama se ne odvijaju nikakve aktivnosti, niti ima uslova za to. Planom i programom, strategijom razvoja sporta Općine, svim mogućim dugoročnim planovima je na toj lokaciji predviđena ugradnja umjetne plastične trave sa osvjetljenjem-reflektorima i ostalim sasdržajima (svlačionice, mokri čvorovi itd.).

 

Imajući u vidu krizu u društvu i tešku materijalnu situaciju u kompletnoj nam državi, FK UNIS je još prošle godine tražio i dobio od općinskih vlasti ugovor o korištenju na dugoročni period kako bi pokušao svojim angažmanom tražiti investitore za predviđeni projekat, te doslovno ugradio u ugovor te investicije i programe. Sada, kada smo našli partnera koji je spreman uložiti svoja vlastita sredstva u ovaj projekat, ali na samo ograničeni period od 10 godina, kada je spreman obezbjediti za sve naše selekcije trenažni proces na evropskoj umjetnoj podlozi, pa i u noćnim satima, koji je spreman zaposliti za početak dva naša člana, te koji je spreman održavati nam i glavno travnato igralište sa prirodnom travom, izgraditi o svom trošku nekoliko parking mjesta okolo stadiona, firma koja je vrlo ozbiljna u poslovanju u našoj privredi i društvu, sada to vlasti neće da aminuju, ne dozvoljavaju!

 

Po ugovoru koji FK UNIS posjeduje potrebna je samo saglasnost vlasnika, a to je Općina Vogošća.  Mi u UNIS-u smo duboko razočarani ovakvim postupkom lokalne zajednice, razočarana su djeca-naši članovi, njihovi roditelji i rodbina, pa i sami građani Općine Vogošća. Nemamo riječi, koje bi dalje mogli izgovoriti za ovakve postupke odgovornih prema našem kolektivu, osim jedne jedine, a to je opstrukcija. 

 

Ovim putem želimo uputiti poruku svima onima koji misle da ćemo se predati i da ćemo stati na ovome, kao što smo stajali do sada bezbroj puta kada je naš klub bio u pitanju, a ona glasi:

"Stati nećemo, predati se nećemo, pa iako znamo da ćemo snositi posljedice zbog ovog saopštenja, neko od nas će preživjeti i pričaće", navodi se u saopštenju FK UNIS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.