Željezničar ili Borac?

Derbi večeras na Grbavici

Željezničar ili Borac?

S. Mlaćo

Nova sezone Premijer lige naše zemlje zvanično je počela sinoć duelom Radnika i Leotara. U veoma skromnom meču na kraju su slavili sa minimalnih 1:0 gosti te tako sezonu otvorili na najbolji mogući način.

Danas se igra samo jedan meč, ali sigurno da će privući mnogo pažnje.

Željezničar će pred svojim navijačima od 21 sat ugostiti FK Borac, aktuelnog prvaka naše zemlje.

Plavi su u velikoj krizi, kasnili su i sa pripremama, a igrački kadar djeluje veoma skromno. Na drugoj strani, Borac dolazi ohrabren pobjedom nad Clujom u utakmici pretkola Lige prvaka.

Banjalučani nisu prošli dalje, no pokazali su snagu i jasno je da su i u novoj sezoni glavni kandidat za naslov prvaka.

"Mislim da je za igrače i za klub i za navijače možda najbolje ispalo da igramo baš s Borcem. Prvak, odlična ekipa, igrali su vrlo dobro u ove dvije utakmice s Clujom. Ekipa koja je kvalitetna protiv naše koja je mlada, koja je željna utakmica i željna da se pokaže da ima kvalitetu, ali uvijek kažem, sve se odlučuje na terenu. Borac je kao favorit, ali možda im to uzmu naši navijači. Poslije godinu i po navijači se vraćaju i znamo šta oni znače za Želju. Igrači su radili dobro, moram da ih pohvalim. Neću sada plakati da nam fali ovoliko dana ili utakmica, spremali smo se najbolje za ovo prvenstvo. Ne mogu vjerovati da ono počinje već sutra. Psihički smo spremni, fizički nećemo biti odmah spremni. Igrači su motivirani i žele da igraju", rekao je šef struke Željezničara Tomislav Ivković, dodavši kako njegova ekipa ide u svakom slučaju na pobjedu.

"Igramo na pobjedu na ovakav ili onakav način. Poštujemo protivnika, ali nastojat ćemo da ih iznenadimo nekim taktičkim potezima. Mi imamo mladost, zanos, volju, pa da vidimo do kuda ćemo doći".

Oglasi

"Leotar je bio prva utakmica, zaboravio sam je a bila je tek prije tri sedmice. Od tada se atmosfera digla, igrači su se dosta dobro upoznali. Bekra je jedan od onih koji je zadužen za pripremu ekipu i za dobru atmosferu. Napredak je evidentan u treningu, e sada dolazi prvenstvo, a prvenstvo je jedino pravo mjerilo da igrač pokaže svoj kvalitet. Naravno da je pritisak veći, da je odgovornost veća, ali mislim da imamo par interesantnih igrača i sada želim vidjeti reakciju igrača na taj pritisak. Ako izdrže pritisak, kvalitetni su i na dobrom smo putu", dodaje strateg Plavih.

U Borcu vlada optimizam pred meč na Grbavici.

"Ulazimo u novo prvenstvo i odmah nas čeka derbi protiv Željezničara u Sarajevu. Taj tim je pretrpio određene promjene, ali Željo je uvijek Željo, to sam govorio i pred našu posljednju utakmicu. Imaće sigurno mlađu ekipu uz par iskusnih igrača, ali ono što je razlika u odnos na posljednji meč je da će se vratiti se publika što je mnogo bitno. Očekujemo jedan pravi derbi, poslije naših rezultata u prethodnoj sezoni, a posebno u Evropi Željo će imati veliki motiv. Mi imamo preduslove da odigramo dobru utakmicu. Igrali smo 120 minuta protiv Cluja, neki igrači su se potrošili. Imamo jako teško gostovanje u Irskoj, teško putovanje, ali moramo se izboriti sa svim tim. U prvom dijelu sezone Evropa je prioritet, ali mi moramo da se posložimo, da vidimo ko je zdrav, ko je spreman i da odigramo jednu dobru utakmicu. Iskreno, za utakmicu igračima neće nedostajati motiv jer igramo protiv Želje koji je veliki klub. Da igramo protiv drugog morali bismo se više potruditi da motivišemo igrače. Protiv Kluža smo dali maksimum. Uvijek može bolje, ali potrošnja je bila na gornjoj granici. Nekada je taj psihološki momenat gori od fizičkog. Ja mogu da budem ponosan, gledao sam utakmicu dva puta, ne mogu ekipi ništa da zamjerim. Mi smo pobijedili Kluž, nismo prošli dalje, ali nama će se to negdje vratiti, a motiv protiv Želje neće nedostajati. Evropa će proći, ali nama je Premijer liga BiH najvažnija", rekao je trener Borca Marko Maksimović.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kod Borca neće biti golmana Bojana Pavlovića, te Dejana Uzleca i Jove Lukića.

Meč na Grbavici počinje u 21 sat.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

brutal_bandal
Navijač sam Sarajeva. Ali na ovoj utakmici navijam za Željezničar da pobijede ovaj gadni Borac
15 4
Adi1921
Volim te Željo!
14 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi