Neobični podatak zašto se Željezničar mora znati razumjeti

Plavi su dobili posljednji derbi

Neobični podatak zašto se Željezničar mora znati razumjeti · Riječ, dvije...

A. Čaušević

Stvar filozofije. Rečenica je koju često u posljednje vrijeme upotrebljavaju navijači najtrofejnijeg bh. kluba. 

Željezničar je dobio još jedan derbi. Očekivano ratoborni, agresivni, ali i iznenađujuće dovoljno fizički spremni (obzirom na pripreme protiv niželigaša) Plavi su pobijedili Sarajevo sa 2:0.

Edis Mulalić je ključeve grada na Miljacki opet vratio u plavi tabor. Čovjek u derbijima ima učinak tri od tri. Impresivni podatak na kojem mu mogu pozavidjeti mnogi njegovi prethodnici.

Mulalić je postavio zaista odličnu taktiku te u potpunosti nadmudrio Aleksanda Vasoskog. Iznenadio je s veznjakom Hodžićem u špicu. Legionari Bekrić i Štilić sigurni na lopti, Kosorić i Cocalić kolosi u odbrani, a Hajdarević neumorna radilica u vezi. Moglo bi se reći skoro pa perfektna izdanje Plavih uzimajući u obzir sve okolnosti i dešavanja u Zvorničkoj 27. 

Posljednji derbi je pravi pokazatelj zašto bilo koji trener prvo mora znati razumjeti šta znači i predstavlja Željezničar da bi mogao sjediti na klupi velikana s Grbavice.

Ukoliko zavirimo u rezultate derbija u posljednjih desetak i kusur godina Plavi su slavili samo kada su na klupi sjedili "domaći" treneri, osobe koje se poistovjećuju sa Željezničarom.

Oglasi

Od 2010. godine pa na ovamo Plavim u derbijima su osim Mulalića donijeli još samo Amar Osim i Admir Adžem, treneri koji su tokom igračkih dana nastupali za Željezničar i upoznati su sa filozofijom bh. velikana.

Interesantno da su Mulalić, Osim i Adžem dobili po tri derbija. Adžem je uspio dobiti tri ligaška derbija u istoj sezoni što je do sada nezabilježen slučaj, dok se Osim može pohvaliti s "peticom" jer je njegov tim slavio s 5:2.

U istom periodu bilo je dosta trenera sa strane i nisu se proslavili. Nakon poraza na Koševu u prvom dijelu sezone Tomislav Ivković se ponašao kao da mu je svejedno, potez koji je zasmetao mnogim navijačima Željezničara.

Od stranaca derbi nisu uspjeli dobiti ni Miloš Kostić ni Slavko Petrović, dok neki poput Slobodana Krčmarevića nisu ni dočekali da vode Plave u za navijače najvažnijoj utakmici.

Željezničar kao klub je specifičan sam po sebi. Stvar filozofije. Klub kojeg treba znati osjetiti, ali, na neki način, i živjeti. To je izgleda jedini način da se dođe do trofeja jer ne treba zaboraviti da su Osim i Adžem jedini uspjeli donijeti trofeje na Grbavicu u posljednjih 15-ak godina.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Posljednji trener sa strane koji je Željezničaru donio pobjedu u derbijima bio je Demir Hotić, bilo je to 2009. godine. Na Grbavici je završeno 2:0. Strijelci su bili Mirsad Bešlija i Samir Bekrić.

Isti taj Bekrić je i 13 godina kasnije bio opet briljantan. Sa 37 godina na plećima ''hrvao'' se sa mlađim protivnicima i ostavio srce na terenu. Nagrada je stigla u vidu pobjede.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mingiling
Navijati za Željezničar stvar filozofije, navijati za sarajevo stvar geografije!!
33 11
Ne znate ni sami sta znaci stvar filozofije, culi neko rekao pa vi nastavili. Od gospode, radnicke klase, filozofa, baza bez poraza, sergija, namještanja sa Leotarom, Širokim, Radnikom ... Sarajevo je gradski klub i uvijek ce biti, ne papanski , ne seljacki, vase ogledalo je zbodeva noževa, Mulalić, Bekrić ... i takav ste klub na sta oni i lice . I sada i prije rata FK Sarajevo je bio veci od vaseg po trofejima, po navijacima, po drugim mjestima, po vjecnoj tabeli, po evropskim utakmicama, klub koji je uvijek igrao prvu ligu, klub za kojeg je igrao ljudska gromada Hase i najveci igrac BiH svih vremena Safet Sušić Pape. Vaša najveca legenda Ivica Osim koji je službeno suspendovan zbog namještanja utakmica jednom je rekao : "Sarajevo je osnovano da bi Carsija imala za koga navijati", tako je bilo i ostat ce zauvijek.
15 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi