Svečano će biti na Grbavici: "Dobra poveznica Željine prošlosti i budućnosti"

Balić govorio u turniru, organizaciji, omladinskom pogonu, terenu koji stvara problem

Svečano će biti na Grbavici: "Dobra poveznica Željine prošlosti i budućnosti" · Intervju

S. Mlaćo

U petak, subotu i nedjelju svečano će biti na Grbavici. Naime, FK Željezničar organizator je omladinskog turnira za selekcije U-15 i U-13 povodom obilježavanja 100 godina postojanja kluba.

Turnir će se igrati od 04. do 06.juna na terenima stadiona Grbavica, a učestvuju selekcije FK Željezničar, FK Sarajevo, FK Borac, HŠK Zrinjski, FK Slavija i FK Olimpik.

Turnir se igra u dvije generacije 2006. i 2008. godište u po dvije grupe sa po tri ekipe u grupi. Utakmice se igraju u tri dana, gdje se prvi dan. 4. juna, odigravaju dvije utakmice po generacijama na dva terena, drugi dan turnira, 5. juna, odigravaju se četiri utakmice po generaciji dok se treći dan, 6. juna, igraju polufinala po sistemu drugi iz grupe A protiv prvog grupe B, te drugi iz grupe B protiv prvog iz grupe A u obje generacije, te se isti dan igraju utakmice za 3. mjesto i finala u obje generacije. Trajanje utakmica je dva puta po 35 minuta sa pauzom od 10 minuta.

Povodom turnira za SportSport.ba je govorio član Uprave FK Željezničar Selen Balić.

Balić je i pored toga što na Grbavici ne cvjetaju ruže bio veoma otvoren, dotakao se samog turnira, organizacije, planova, ali i stanja u Omladinskom pogonu tima sa Grbavice.

“Član sam Uprave koji ima isključivo zaduženje za rad Omladinskog pogona. Ideja o turniru se rodila prije više od godinu dana kada smo bili u starom sazivu Uprave i kada je rahmetli predsjednik Džubur bio sa nama. Predložio sam da napravimo omladinski turnir i tada smo shvatili da je to prvi put u historiji FK Željezničar da smo mi organizatori, odnosno domaćini nogometnog turnira za dječake. Interesantno je da klub koji obilježava 100 godina blistave tradicije razmišlja o svojoj budućnosti, o dječacima koji sutra trebaju biti novi Edin Džeko, Ibrahim Šehić, itd... To je bio povod i dobra poveznica Željine prošlosti i budućnosti. Prvi put smo se javili kao organizatori, a imamo iskustva u mnogo čemu. Imamo dobre organizatorske mogućnosti, te je plan bio da to bude međunarodni turnir. Imali smo neformalni pristanak regionalnih velikana, ali u tim trenucima Sarajevo je bilo veoma epidemološki rizično područje. Ljudi su donijeli takvu odluku, bilo je to razumljivo za nas. Odlučili smo se za klubove koje ste naveli“, kazao je ljubazni Balić.

Oglasi

+Opis nije dostupan.

Turnir će sigurno izazvati pažnju, a očekivati je i dobru posjetu publike. Ipak, svi su svjesni epidemiološke situacije koja je sve bolja, no jasno je da opuštanja nema.

“Moći će se gledati. Prvi dio turnira je na jednom i drugom pomoćnom, a znate da roditelji i sada posmatraju utakmice uz propisane epidemiološke mjere. Tako smo predvidjeli i sada. Imat ćemo i kompaniju koji će raditi dezinfekciju svih prostorija oko terena, svlačionica i slično. Imat ćemo i tunel za dezinfekciju, jedan od najsavremenijih u svijetu. Tu se moramo zahvaliti našem bivšem predsjedniku i velikom željovcu Nihadu Selimoviću čija firma je i napravila taj tunel. Takav tunel imate u zgradi NS BiH. Turnir svakako ne bi mogli organizovati bez naših partnera, a jako ih je puno. U granicama mogućnosti oni su pomogli da turnir bude na respektabilnom nivou“.Bez vanredno angažiranog pristupa svih u Omladinskom pogonu, na čelu sa direktorom Harisom Alihodžićem, ovaj projekat nebi bio izvodiv. U organizacijskom djelu , zahvalnost dugujemo i Dejanu Radoviću i njegovoj kompaniji "ProTeam"".

Sa turnira smo krenuli na jako zanimljivu temu, a to je sam rad Omladinskog pogona FK Željezničar.

“Statistički smo ekipa koja je kada uzmete sve selekcije osvojila najviše bodova u našoj zemlji. Imamo najviše prvih mjesta i tako dalje. Ipak, statistika ne mora ništa da znači. Ono što mi želimo jeste da izbacujemo što više mladih igrača koji će obilježiti FK Željezničar i koji će obilježiti svoju sportsku aktivnost i kada napuste naš klub“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mnogo se govori o terenu koji koriste omladinci FK Željezničar. Nalazi se u ne baš dobrom stanju, a Balić je otvoreno govorio na ovu temu. Ističe da su njegova djeca članovi Omladinskog pogona FK Željezničar, te da je dobro upoznat sa cijelom situacijom, ne samo kao član Uprave kluba.

“Jako dobro pitanje. Vlasnik tog terena je Javno preduzeće i vrlo teško na tuđem vlasništvu možete raditi neke zahvate. Na tom terenu mi smo podstanari, ali kao dobar podstanar se trudimo da budemo i dobar domaćin. Imali smo plan prije turnira da uradimo intervenciju koja zahtjeva najmanje deset dana, a sve o trošku FK Željezničar. Moram istaći da nam i Općina izlazi u susret kada god može, ali vremenske prilike nam nisu dozvolile da uradimo sanaciju. Vrijeme ne ide u prilog, niste mogli sastaviti šest sunčanih dana, te smo ostavili da uradimo potpuno renoviranje terena kada bude pauza od trenažnog procesa. Mi smo dakle vlasnici pomoćnog travnatog terena, te glavnog stadiona. Slažem se da to nisu baš pravi uslovi, moje dvoje djece tu trenira i nisam bez straha kada izlaze na teren. Ipak, u BiH je danas malo šta idealno. I ja sam nekada igrao nogomet, na istom tom terenu kao junior Željezničaa. Bila je šljaka", dodao je Balić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi