Na početku utakmice Flamenga i Cruzeira svi igrači sjeli na teren, uradio je to čak i sudija

Podrška Viniciusu

Na početku utakmice Flamenga i Cruzeira svi igrači sjeli na teren, uradio je to čak i sudija

E. Škorić

Ekipe Flamenga i Cruzeira sastale su se u osmom kolu brazilske lige, a početak utakmice obilježen je nesvakidašnjom situacijom, kada su svi akteri sjeli na travu.

Nakon početka utakmice svi igrači i sudije na terenu odlučili su sjesti na travu kako bi podržali zvijezdu Real Madrida Viniciusa Juniora koji je u Španiji bio izložen rasističkim uvredama. Njihova podrška Brazilcu imala je velikog odjeka u svijetu nogometa.

Prethodno su u Brazilu ugašena svjetla 'Krista Spasitelja' kako bi se podržao Vinicius Junior, koji je dobio veliku podršku širom svijeta nakon što je po ko zna koji put nedavno na Mestalli bio žrtva rasističkih uvreda.

Cruzeiro je poveo 1:0 golom Marla u 6. minuti susreta. Flamengo je izjednačio rezultat golom Ayrtona Lucasa u 33. minuti, što je bio konačan rezultat utakmice koja će ipak ostati upamćena po načinu na koji je počela.

Vinicius je često ove sezone na stadionima La Lige bio izložen uvredama, ali nakon Mestalle Brazilac više nije želio da šuti.

Zbog svega je čak bio spreman da napusti Madrid i Španiju, ali je na kraju ipak odlučio ostati, svjestan da će i u budućnosti možda na nekim stadionima čuti majmunske zvuke.

Oglasi

Viniciusa je Real doveo iz Flamenga 2017. godine za oko 45 miliona eura i on je trenutno jedan od najboljih igrača madridskog velikana.

Ranije je predsjednik La lige Javier Tebas održao konferenciju za novinare tvrdeći da je liga sama djelovala protiv rasizma te da bi to mogla okončati za šest mjeseci ako joj vlada da više ovlasti.

Prvi crni brazilski igrači koji su 1960-ih potpisali za evropske klubove susreli su se s nekim rasizmom u uglavnom bjelačkom društvu, ali su rijetko progovarali. U vrijeme kada se Brazil još smatrao “rasnom demokracijom” i nije prihvatio rasizam s kojim su se mnogi suočavali.

U kasnim 1980-ima savezna je vlada proglasila rasnu diskriminaciju zločinom i stvorila zakladu za promicanje afro-brazilske kulture. U to vrijeme mnogi brazilski igrači koji bi se danas mogli identificirati kao crnci nisu sebe prepoznali kao takve.

U decenijama koje su uslijedile, brazilski crnački aktivisti postali su istaknuti i promicali svijest o strukturnom rasizmu. Savezna vlada uvela je politike usmjerene na to rješavanje, uključujući afirmativne mjere upisa na javna sveučilišta i radna mjesta. Došlo je do povećane svijesti u cijelom društvu.

U 2014., navijač je gađao bananom braniča Danija Alvesa tokom utakmice španske lige, a on ju je uzeo i pojeo, što je pokrenulo koordiniranu kampanju na društvenim mrežama s drugim brazilskim igračima, uključujući napadača Neymara, koji je učinio isto.

Top Komentari

user1574859714
A jest malo ****o digao na noge ostale kao njega jedino vrijedjaju ali on nikoga ne vrijedja.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi