Francuska dugo čeka na osvetu

Neuer nije Schuamcher....

Francuska dugo čeka na osvetu

Francuska i Njemačka, dvije velesile danas će se po prvi put u istoriji naći jedan kontra druge u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Dva puta su igrali u polufinalu s tim da je tada na sceni bili Zapadna Njemačka i jednom u susretu za treće mjesto.

Još davne 1958. godine u Švedskoj, Francuska je u susretu za treće mjesto deklasirala Zapadnu Njemačku 6:3. Veliki Just Fontaine je postigao čak četiri gola.

Novi duel ove dvije selekcije smo imali 1982. godine u Španiji. Radilo se o polufinalnom susretu koji je svakako našao mjesto u istoriji svjetskog fudbala i svjetskih prvenstava. Na jednoj strani su bili Hrubesch, Karl Heinz Rummenigge, Littbarski, Breitner, Stielike, Kaltz i čovjek koji je jednim dijelom obilježio utakmicu Harald Tony Schumacher. Boje Francuske su branili Amoros, Bossis, Tresor, Platini, Giresse, Tigana, Rocheteau, Battiston. Njemačka je prva povela (Littbarski) a Platini je sa bijele tačke izjednačio.

Utakmica je otišla u produžetke, a ono što je obilježilo utakmicu u regularnom toku jeste divljački start golmana Schuamchera koji je nogom van kaznenog prostora udario u glavu Battistona. Za sva vremena ostao je taj prekršaj kao jedan od najgrubljih u istoriji SP-a. Battiston je ostao ležati na terenu, igrači su kasnije pričali kako su mislili da je mrtav. Na kraju je prošao sa slomljenom vilicom i polomljenim zubima.

Battiston je na terenu proveo svega desetak minuta jer je ušao kao zamjena za Bernarda Genghija. Holanđanin Corver Schumacheru nije pokazao niti žuti karton. U produžecima je Francuska dva puta vodila, Zapadna Njemačka se dva puta vratila i na kraju je prošla u finale na penale. Six i Bossis su bili tragičari. Dugo vremena nakon te utakmice Schumacher je bio na udaru medija bez obzira na izvinjenje koje uputio Francuzu.

" Ljudi su me godinama prozivali. Prozivali su me da sam ubica, grubijan, da mi nije mjesto na terenu.  Za mene je ta priča završila kad sam Patricku ponudio izvinjenje koje je on prihvatio " prisjeća se golman tada Zapadne Njemačke.

Četiri godine nakon Seville isti protivnici su se našli u Guadalajari. Igralo se opet polufinale. Opet su tu bili i Schumacher i Platini. Njemačka je teško na penale prošla Meksiko, Francuska je izbacila veliki Brazil, pa je bila blagi favorit. Zapadna Njemačka je opet bila bolja. Brehme je u devetoj minuti savladao Batsa, a Rudi Voeller je ušao sa klupe i zapečatio je sudbinu Francuza.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nakon tog poraza Francuska je propustila Svjetska prvenstva u Italiji i SAD, jedno Evropsko (1988) dok je ujedinjena Njemačka uzela titulu u Italiji 1990. godine. Od Meksika do danas nisu igrali na velikim takmičenjima. Susretali su se kroz prijateljske susrete a posljednji je bio u februaru prošle godine gdje je Njemačka je kao gost slavila 2:1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.