Francuska jednostavno najbolja
Sjajni dvojac - Omeyer - Karabatić

Nisu nikoga iznenadili

Francuska jednostavno najbolja

M. Maksimović

Trijumfom Francuske, jučer je u Beču završeno Evropsko prvenstvo za rukometaše u kojem smo uživali protekle dvije sedmice. Činjenica da je veliki broj utakmica odlučen u samoj završnici potvrđuje priču kako je možda i najteže osvojiti naslov prvaka Evrope.To zasiguno znaju i Francuzi koji su kompletirali rukometni ''Grand Slam'' osvojivši u dvije godine zlato na Olimpijadi, naslov svjetskog prvaka, dok su jučer i zvanično sa trona najboljeg u Evropi skinuli Dansku.

Definitivno najveći jer niti jedna selekcija nije uspjela to napraviti. Niti velika Švedska u svojim najboljim godinama, jer Wislander i ekipa nikada nisu osvojili zlato na Olimpijadi, bez obzira
što su recimo četiri puta bili Evropski prvaci, dva puta svjetski.  Za razliku od večine velikih reprezentacija, Francuska je relativno kratko vrijeme na svjetskoj sceni. Krenulo je na Olimpijadi u Barceloni 1992.godine i traje do donas, kažu Francuzi žele trajiti i do Londona 2012. Nekada su to bili Jackson Richardson, Frederic Volle, Stephane Stoecklin, danas su tu karabatić, Omeyer, Dinart, Narcisse. 

Željko Anić, nekadašnji pomočnik selektora Halida Demirovića, izuzetno dobro poznaje selekciju Francuske, još tamo 1988.godine je otišao u ekipu Bordeauxa, tada je rukomet u Francuskoj bio na niskim granama, danas je na vrhu.

'' Oni su učili od najboljih, učili su od nas koji smo bili ono što su oni danas. Tamo su igrali sjajni igrači poput Isakovića, Portnera, Bašića, Kuzmanovskog, Smajilagića, radili su treneri sa prostora bivše Jugoslavije. Kasnije su ovi igrači ostali u Francuskoj i krenuli su u trenerske vode. Radilo se sistemski i danas nikoga ne treba da čudi što su oni najbolji. Spoj mladosti i iskustva, igrača koji su maksimalno fizički, ali i psihički pripremljeni za ovako teške utakmice. Vidjeli ste kako je prošao jedan jaki Island u polufinalu, kako Hrvatska u finalu. Oni su bili prvi favoriti prije početka i to su opravdali'' kaže Anić analizirajući Francusku.

Upravo tako, Francuska je bila veliki favorit, Francuska je taj status i opravdala.Hrvatska je zadržala svoj kontinuitet velikih finala iako je nastupila sa podmlađenim sastavom, dok Island postaje sve ozbiljniji konkurent najboljima. Poljaci su tu, ali nedostaje ono nešto za završni iskorak. Dancima čini se najveći problem predstavlja kratka klupa, dok su možda najveći tragičari Norvežani koji su u finišu dvije utakmice izgubili u posljednjim sekundam. Španija se nije oporavila od povrede Štrebika, Njemačka prolazi smjenu generacija. Domaćin Austrija je iskoristila domaći teren i pitanje je kada će ponoviti ovoj rezultat, dok Slovenija nije uspjela zadržati visoki ritam u kontinuitetu, dok je svakako najviše razočarala Srbija u kojoj opet na površinu isplivajaju sukobi unutar samog saveza.

Po statistici, Čeh Flip Jicha je na šest utakmica zabio 53 golva, 12 više od Slovenca Luke Zvižeja. Najbolji asistent je opet Jicha sa 24 asistencije, dok je po broju isključenja na prvom mjestu Sverre Jakobsson sa Islanda, ukupno petužih kartona i 18 minuta isključenja. Najviše izgubljenih lopti je sakupio Renato Vugrinec koji je u šest utakmica izgubio 22 lopte. Szmal je završio ispred Omeyera sa 39% odbrana, Omeyer je imao jedan posto manje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.