Grupa D - Francuska favorit broj 1 kompletnog tunira, Nizozemci "zavise" od motiva
FOTO: EPA

Poljska i Austrija vrebaju svoju šansu

Grupa D - Francuska favorit broj 1 kompletnog tunira, Nizozemci "zavise" od motiva · Riječ, dvije...

Kenan Lizde

Pored grupe B, za "skupinu smrti" je proglašena i grupa D, najviše iz razloga što su u njoj smještene dvije izrazito jake reprezentacije Francuske i Nizozemske, te dvije selekcije koje imaju jako izraženu kolektivnu kvalitetu, Poljska i Austrija.

I u ovoj grupi dosta toga će nam pokazati i otvoriti prve utakmice, gdje smo dojma da bi ipak favoritima grupe malo jače mogli zaprijetiti Poljaci.

Francuska:
Reprezentacija koja ima najskupljeg igrača na svijetu, koja pored njega ima još par planetarnih zvijezda, te uz sve to imaju pobjednički mentalitet na velikim takmičenjima i klupskim natjecanjima, definitivno mora biti proglašena za glavnog favorita cijelog prvenstva.

Mbappe i društvo na priznaju ništa osim pobjede, te tako nastupaju u svakom susretu. Bitan i neizostavan faktor kod Francuza su relacije i atmosfera unutar ekipe, jer smo bili svjedoci kada to nije "štimalo", da je i rezultat neminovno izostajao.

Selektor Deschamps se već odavno potvrdio kao veliko trenersko ime, igrači imaju veliko povjerenje u njega, a pored toga je već dovoljno dugo sa ovom selekcijom da bi imao tačan uvid u mogućnosti svakog pojedinca.

Oglasi

Idealna i najčešća taktička postavka Deschampsa je 4-3-3, mada se zna poslužiti i sa 4-2-3-1.

Nizozemska:
Reprezentacija koja ako bude dobro vođena i adekvatno motivirana, mogla bi vrlo daleko dogurati, pa čak i do samog kraja. Gledajući pripremne utakmice ove reprezentacije, vidi se odlična posloženost i uigranost svih linija, osjeti se predan rad njihovog selektora Koemana. Izuzetno pokretljiva ekipa, sa prepoznatljivom igrom brze i tačne primopredaje, djelovala je u pripremama kao tim za velike stvari.

Koeman je zagovornik taktičke postavke 4-3-3, sa prepoznatljivim stilom promjena pozicija igrača usred utakmice. Krilni igrači Simmons i Gakpo su dosta polivalentni, te kao takvi konstantna opasnost za svakog protivnika.

Poljska:
Dosta čvrsta I organizovana reprezentacija koja je puna dosta kvalitetnih i bitnih klupskih igrača, te još uz par zvijezda tipa Lewandovski i Szczesny bi svakome mogla pomrsiti račune.

Selektor Probierz je u prethodnom periodu dosta tražio idealni sastav i sistem, da bi standardizirao postavku 3-5-2, te ih na ovom Euru možemo takve i očekivati.

Oglasi

Najjače oružje im je čvrsta igra sa izraženom disciplinom, dok prema naprijed imaju dodatni kvalitet u Lewandovskom, koji je najkonstantniji napadač na svijetu posljednjih 10-tak godina.

Austrija:
Po imenima je reprezentacija Austrije najslabija selekcija grupe D, ali nikad Austrijanci nisu imali puno zvučnih imena u ekipi, već su kroz timski duh i zajedništvo gradili svoj put prema velikim takmičenjima.

Tako je I sa ovom generacijom, koju sa klupe predvodi Ralf Rangnick, veliko trenersko ime, ali čovjek koji je svoje najbolje uspjehe pravio sa "manjim" ekipama.

Sigurno ćemo ih gledati u dosta čvrstim izdanjima, sa puno posvećenosti defanzivnim taktičkim detaljima. Nemaju izrazitih zvijezda, ali možemo reći da su im najbolji igrači Baumgartner (Leipzig) I Laimer (Bayern). Rangnick preferira sistem 4-2-3-1, sa dosta izraženim automatizmima u igri.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi