Politika je jača od fudbala: Predsjednik Francuske "ponizio" Mbappea i Les Blues
FOTO - EPA

Prenos susreta kasnio 15 minuta

Politika je jača od fudbala: Predsjednik Francuske "ponizio" Mbappea i Les Blues

Adnan Beganović

Francuska je remizirala sa Kanadom (0:0) u prijateljskom susretu, čiji prenos je kasnio zbog vanrednog obraćanja predsjednika države Emmanuela Macrona.

U posljednjem prijateljskom susretu uoči Evropskog prvenstva jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova Francuska je odigrao blijedo sa Kanadom.

Nakon 90 minuta mreže su mirovale, navijači nisu zadovoljni, no u Francuskoj se malo priča o remiju s Kanadom.

Naime, u centar pažnje francuskih medija je dospio potez televizije TF1 koja je imala pravo na prenos pomenugog prijateljskog susreta.

Utakmica je bila zakazana za 21:15 i pola sata prije njenog početka sve je izgledalo uobičajeno. No, onda se u fudbal umiješala politika, odnosno prijevremeni rezultati izbora za EU parlament su stvari okrenuli za 180 stepeni.

Stranka predsjednika Francuske, Emmanuela Macrona, je pretrpjela poraz na izborima, a pobjedu je odnijela nacionalistička stranka Marine Le Pen. Odmah nakon objave prijevremenih rezultata jedan od francuskih političara Jordan Bardella je pozvao predsjednika države da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Oglasi

Macron je shvatio njegovu poruku i odlučio je da se uživo obrati građanima i građankama Francuske. Sve se to dešavalo u vrijeme kada je počela utakmica, a Macronova odluka je ostavila posljedice u TV rasporedu TF1.

Politika je pobijedila, odnosno utakmica je morala ustupiti mjesto Macronovom obraćanju javnosti, pa su ljubitelji fudbala ostalo razočarani. TF1 je prijateljski meč emitovao sa 15 minuta zakašnjena, a takva situacija se bar u bliskoj prošlosti nikada nije desila u Francuskoj ili nekoj od evropskih zemalja.

Naravno, odluka TF1 izazvala je "buru" protesta ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, no još jednom se pokazalo da su politička dešavanja ipak važnija od onih sportskih - koliko god to nama bilo teško priznati.

Inače, Francuska se na Evropskom prvenstvu nalazi u grupi sa Austrijom, Nizozemskom i Poljskom, a prvi susret na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta igra 17. jula sa Austrijom u Dusseldorfu.

Četiri dana kasnije će odmjeriti snage sa Nizozemskom, dok će posljednji susret grupne faze odigrati 25. jula protiv Poljske,

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi