Nike uznemirio Francuze novim dresom, jedan detalj svima zasmetao

Nisu presretni izgledom

Nike uznemirio Francuze novim dresom, jedan detalj svima zasmetao

Edmir Škorić

Francuska fudbalska reprezentacija bit će jedan od glavnih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva ovog ljeta u Njemačkoj, a bivši svjetski prvaci pojavit će se u novim dresovima koje potpisuje Nike.

Američka kompanija sportske opreme već godinama pravi i isporučuje dresove selekcijama Francuske, ali posljednji dizajn je izazvao dosta kontroverzi zbog samog izgleda.

Kao i obično u ovakvim situacijama, postoje različite reakcije. Nekima je novi dizajn super, drugima se ne sviđa. U biti, ima dobre stvari, ali i manje dobre. Prva garnitura dresova je plave boje i ima zanimljiv font, koji podsjeća na onaj iz 1998. godine kada su Francuzi predvođeni Zinedineom Zidaneom bili svjetski prvaci.

Radi se o retro izgledu dresa, ima na vratu boje francuske zastave i taj detalj su mnogi s oduševljenjem prihvatili, ali je mnogima zaparao oči tradicionalni grb Francuskog fudbalskog saveza na lijevoj strani, koji je poprilično veliki.

Oglasi

Jedan od navijača sažeo je osjećaje mnogih opisujući pretjerani dizajn s povećanim amblemom kao "potpuno neproporcionalan i nepotreban".

Međutim, povećni logo pijetla s druge strane nekima se čini kao dobar potez. "Često nas smatraju arogantnima, pa bismo to mogli prihvatiti svim srcem", opisao je jedan navijač.

Nikeov cjelokupan dizajn podsjeća na francuske dresove iz 1970-ih. Kragna košulje je crvena, bijela i plava, kako bi predstavljala trobojnicu - nema traga ljubičaste dodane u dres Engleske.

Francuska je igrala finale Svjetskog prvenstva u Kataru i izgubila od Argentine, a predvođena Kylianom Mbappeom i sa mnogim drugim zvijezdama nastoji u Njemačkoj osvojiti Evropsko prvenstvo. Na prošlom Euru su neočekivano ispali od Švicarske u osmini finala. Vodila je 3:1 s manje od 10 minuta prije kraja, ali je primila dva gola i od selekcije koju je tada vodio Sarajlija Vladimir Petković ispala na penale.

Prošli dres Francuske bio je u mnogo tamnijoj plavoj boji nego ovaj trenutni, ali navijači će se vremenom već naviknuti. U novim dresovima Francuzi su poraženi od Njemačke s 2:0, a večeras od 21 sat ugostit će Čile na Veledromeu u Marseilleu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi