Francuzi ostaju nedodirljivi

Ponovo najbolji

Francuzi ostaju nedodirljivi

M. Maksimović

Francuzi su odbranili naslov osvojen prije četiri godine u Pekingu.U finalnom susretu koji je ponudio neizvjesnu završnicu, Francuska je savladala Švedsku 22:21.Tako je ova sjajna generacija osvojila peti naslov zaredom.

Od 2008.godine do danas, Francuska je dva puta bila zlatna na Olimpijadi, dva puta svjetski prvak, jednom evropski. Fenomenalan rezultat, rezultat za naklon do poda. Ali i povratak Švedske mora radovati svakog pravog ljubitelja rukometa.Nakon dominacije ove selekcije sa početka devedesetih, smjena generacija je prošla i evo ih ponovo tu u finalu. nažalost po njih, četvrtom koje gube.


Francuska je prvi put u današnjem finalu povela dva razlike u 23.minuti. Švedska je ostala sa čovjekom manje, Guigou je zabio za 9:7.U sljedećem napadu du Rietz ne postiže gol, Barachet podiže na +3.Ostvarenu prednost iz prvog dijela, Francuzi su držali većim dijelom drugog.Sve do 45.minute kada Ekberg pogađa za 16:15.Upravo su u tom periodu Šveđani propustitli priliku da dođu do izjednačenja.

Sjostrand je skinuo dvije lopte, ali je du Rietz zaradio isključenje.Abalo je to kaznio, Francuska je ponovo na + 3.  Kada je izgledalo da će utakmica ući u nešto mirniju završnicu, Karabatić je dobio dvije minute, Ekberg je realizovao sedmerac. Imali su Francuzi čovjeka manje, ali i Luca Abaloa koji 42 sekunde prije kraja postiže gol za 22:20, gol vrijedan još jedne zlatne medalje.Du Rietz je smanjio na 22:21, ali vremena nije bilo više.

Gugou je postigao pet golova, po četiri su dodali Barachet, Narcisse, Abalo, dok je Omeyer u svom stilu obavio posao na golu sa 11 odbrana.Na drugoj strani smo imali Ekberga sa šest golova, Larholma sa pet i na golu odličnog Sjostranda sa 13 odbrana.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.