FSRS neće pristati na jednog predsjednika

UEFA sprema strašne sankcije

FSRS neće pristati na jednog predsjednika

Promjena statuta Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine ovih je dana najaktuelnija tema u krovnoj kući bh. fudbala.

Jučer je na adresu N/FSBiH iz UEFA stigao prijedlog novog statuta bh. Saveza, prema kojem bi se ukinula institucija tročlanog Predsjedništva, te se uveo jedan predsjednik, sa dva potpredsjednika, kao što je to slučaj u svim ostalim članicama UEFA-e.

Međutim, ovaj prijedlog naišao je na veliki otpor, kako u Fudbalskom savezu Republike Srpske, tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Naš je prijedlog sasvim jasan i nema nedoumica. Mi želimo da se zadrži Predsjedništvo sa tri člana. Ne želimo mijenjati postojeće stanje. Jedino što bi dodao, a što bi bila promjena, jeste da bi predsjednik N/FSBiH, zajedno sa generalnim sekretarom, tokom svog mandata bio ovlašten da zastupa Savez, bez druge dvojice članova Predsjedništva", rekao je za SportSport.ba Rodoljub Petković, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Iz UEFA je stigla jasna poruka, prema kojoj se na predloženi nacrt statuta N/FSBiH entitetski savezi moraju očitovati najkasnije do 9. juna, a za 29. juni je zakazan sastanak sa predstavnicima UEFA.

Prema za sada nezvaničnim informacijama iz N/FSBiH, UEFA je zaprijetila bh. Savezu da, ukoliko ne prihvati nacrt novog statuta, će morati snositi posljedice. Između ostalog, spominje se mogućnost suspendovanja N/FSBiH, kao i svih klubova, ali i reprezentacije iz svih takmičenja pod ingerencijom UEFA. To bi značilo da bi bh. klubovi koji su ove sezone izborili Evropu ljeto ipak proveli kući, a reprezentacija Bosne i Hercegovine ne bi mogla igrati kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Iako ove kazne zvuče zaista drakonske, nije isključeno da ih UEFA i primjeni, ukoliko se ne postigne dogovor na vrijeme. Nažalost, poznavajući način rada unutar N/FSBiH i entitetskih saveza, imamo zbog čega strahovati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.