Fukare nastavile "rat" sa Mujkanovićem, nova poruka za prvog čovjeka Slobode

Kako je sve počelo?

Fukare nastavile "rat" sa Mujkanovićem, nova poruka za prvog čovjeka Slobode

Danas FK Sloboda na svom terenu igra susret 23. kola Premijer lige protiv zeničkog Čelika.

Navijači Slobode su i prije početka pokazali svoju novu parolu. Poruka popularnih fukara je ponovo upućena prvom čovjeku Slobode Senadu Mujkanoviću.

"Mladost Kikači ovo ti nisu za nas si samo klošar u nizu", nova je parola popularnih Fukara.

Također, Fukare su pred početak utakmice skandirale: "Senade lopove, odlazi iz svetinje..."

Ubrzo se na tribini gdje se nalaze najvatreniji navijači Slobode pojavio i transparent sa parolom: "Uprava napolje".

Kako je počeo sukob Fukara i prvog čovjeka FK Sloboda, Senada Mujkanovića?

Sloboda je odlično zatvorila jesenji dio sezone, ali Tuzlaci u proljeće nisu ušli kako su željeli. Muči se Sloboda s pronalaženjem puta do protivničke mreže, ali rezultati trenutno nisu najveći problem na Tušnju.

Naime, tenzije na relaciji prvi čovjek kluba - navijači prijete da poremete inače odličnu atmosferu i u svlačionici, ali i budu puno veći problem od potencijalno nešto lošijih rezultata ekipe.

Međutim kako je počeo sukob između Senada Mujkanovića i najvatrenijih navijača Slobode, popularnih Fukara?

Sukob je počeo ili barem izašao u javnost nakon parole Fukara na meču 22. kola Premijer lige BiH između Slobode i Željezničara.

Morbidna poruka ("Amare isti si otac, zreo si za moždani") upućena treneru Željezničara Amaru Osimu od strane dijela navijača Slobode naišla je na osude domaće sportske javnosti, pa tako i tuzlanskog kluba koji se ogradio od pomenutog "poteza".

"FK “Sloboda” Tuzla osjeća potrebu da se ogradi od poruke na transparentu koji su pojedini navijači smješteni na sjevernoj tribini stadiona Tušanj podigli u jednom trenutku utakmice... Smatramo da takvim parolama nije mjesto na sportskim terenima, jer su u najmanjem slučaju neprimjerene, uvredljive i za svaku osudu... Ovim putem FK “Sloboda” Tuzla, svjestan sportskih uspjeha Amara Osima i velikih dostignuća i veličine Ivice Osima kao čovjeka, želi jasno da se ogradi od nepremijerene parole na transparentu pojedinih navijača na sjevernoj tribini stadiona Tušanj... Smatramo da je FK Željezničar sportski prijatelj te da trener ovog kluba, ali i bilo kojeg drugog kluba ne zaslužuje doček sa porukom kakva je sinoć viđena na stadionu Tušanj", poručili su iz Slobode.

Zvanično saopštenje se nije svidjelo Fukarama koje su izdale vlastito. Navijači Slobode su u istom poslali poruku i prvom čovjeku kluba Senadu Mujkanoviću:

"Predsjednik naše svetinje Slobode Senad Mujkanović je novim saopštenjem nastavio interni rat sa najvjernijim navijačima koji su tu bili davno prije njega i ostat će nakon njegovog boravka na čelu kluba. "Gospodin" predsjednik se putem spomenutog saopštenja ogradio od uvreda upućenih "sportskim prijateljima" iz glavnog grada. Navijačka skupina koja podupire naše "sportske prijatelje" redovno vrijeđa Tuzlu i Fukare redovno, neovisno o mjestu odigravanja susreta Slobode i Željezničara...Ti isti "sportski prijatelji" sa Amarom Osimom na klupi su odigrali herojski u Trebinju, toliko su bili dobri da ih je pobijedio Leotar... Tim porazom naših "sportskih prijatelja" iz Sarajeva koji su te godine bili šampioni države. Sloboda je ispala iz lige.
Ti navijači od kojih se ograđuju Senad i pobočnici su u dvije godine druge lige obišli Bosnu i Hercegovinu uzduž i poprijeko... Isti ti navijači nisu dopustili Azmiru Husiću da od Slobode napravi privatnu prčiju, pa neće ni tebi Senade. Zapamti, ko uđe u rat sa navijačima iz njega izlazi poražen."

Nije se dugo čekalo na odgovor Senada Mujkanovića, koji se u razgovoru za SportSport.ba obratio direktno Fukarama.

"Pročitao sam. Šta da kažem... Ističu da su BiH prošli uzduž i poprijeko u dvije godine druge lige, a jučer sam im gledao korteo, to su djeca od 15-16 godina... Dakle, tada nisu znali ni hodati i oni su sad kao navijači...Ja sam predsjednik Slobode, najstarijeg kluba u državi koji ima tradiciju i koji toliko dugo uveseljava onaj obični narod... Neka ponude bolje, ja odmah odlazim. Ustvari, neka ponude bilo šta, a ne samo da kritikuju. Ne možete klub ostaviti bez Uprave. Opet mislim da je to stvar pojedinaca, koji ulaze besplatno na utakmice, a platimo im put na gostovanja. U Gabeli npr. nije bio nijedan, pa to se Slobodi nikada nije desilo. Nijedan navijač...Jedino sada kada grupu vode ti ljudi", izjavio je, između ostalog, Mujkanović.

Tu nije bio kraj "prepucavanja", a Fukare su ubrzo odgovorile. Najvatreniji navijači Slobode su zatražili od predsjednika kluba da odgovori na pitanja koja mu "gospoda novinari ne smiju postaviti od kada je došao na čelo kluba".

Neka od pitanja su se ticala sastava UO i NO kluba, količine novca koju firma Tom Cat plaća ra reklamu na dresu, rezultata, loših priprema, bivšeg šefa strike, transfera Darka Todorovića, omladinskog pogona itd.

"Ako ne poštujete nas kao 'balavce', onda dajte odgovore svim navijačima i simpatizerima kluba.
Vi nemate nikakve ideje za 100. godišnjicu kluba. Kabadahijsko ponašanje i ispadi u medijima nisu ogledalo predsjednika Slobode", poručile su tom prilikom Fukare.

Mujkanović se nije javno oglašavao nakon ovoga, ali su Fukare nastavile "rat".

U Tuzli su početkom sedmice osvanuli plakati čiji je motiv bio prekriženi portret Senada Mujkanovića, a dan kasnije su se oglasili i igrači Slobode.

Javnosti se u ime ekipe obratio kapiten Perica Ivetić koji nije ulazio u detalje, ali je poručio da je sigurnost fudbalera i trenera FK Sloboda ugrožena.

Ubrzo nakon toga je stigla i nova poruka Fukara upućena Senadu Mujkanoviću.

"Senade zašto nisi stao u zaštitu igrača, nego mažeš oči problemom navijača? I dok 'predsjednik u ostavci' ne želi da odgovori na naša pitanja i sami smo svjedoci ostalih problema. Prijetnje igračima i treneru na poluvremenu, ucjene i neisplaćivanje plata, haotično stanje u klubu našeg 'predsjednika' ne zanima. Ustvari ''ne želi da komentariše?!'. Mi ćemo komentarisati. Nas zanima. Ovo nisu Kikači da svakojake kabadahije mogu ulaziti u svlačionicu kluba, prijetiti treneru i igračima. Skupština je u strahu, ne smiju ni održati sjednice. Zbog koga, da li je kriv 'predsjednik u ostavci' ili gospodin gradonačelnik ?", poručili su najvatreniji navijači Slobode i dodali:

"Predsjednik u ostavci svu pažnju skreće sa ovih problema na sebe, izjavljuje kako smo mu trebali veću sliku zalijepiti. 'Predsjednik u ostavci' ne zaslužuje ni ime da mu se spomene, a kamoli šta više. Narcisoidni poremećaj nek liječi u Kikačima, znak pažnje nek traži u svojoj firmi, a odavdje nek od*ebe i 'upravu' povede."

Na kraju se može samo zaključiti da nešto u Tuzli i Slobodi nikako ne štima. Čini se da postoji nešto dublje i problematičnije od onoga što se zna u javnosti - zbog čega i koga teško je reći. Međutim, pomenuto javno obraćanje kapitena Perice Ivetića dovoljno govori:

"Moram reći da u gradu, gradu svih vjera i nacija, gradu koji spaja i zbližava, nažalost fudbaleri i treneri, posebno trener Zlatan Nalić, nisu sigurni. Molio bih sve strukture Grada Tuzla, gradonačelnika koji je uvijek bio uz nas i pomagao nam, smatram da će i sad, pozivam policiju, tužilaštvo da ovu našu poruku, koju šaljemo u prijateljskom tonu, shvate ozbiljno i da stanu iza nas i da nam omoguće rad... Želim da obavijestim navijače FK Sloboda da mi jako teško egzistiramo, da imamo razne prijetnje, ucjene i da jednostavno više ne možemo da trpimo, a to nema veze sa rezultatima. Mi trenutno dobro stojimo na tabeli i dobro igramo. Molio bih da se svi uključe jer ovo nije mali problem. U 21. vijeku, gradu kao što je Tuzla ovo je velika sramota. Mi svi fudbaleri smo iza našeg trenera i stojimo čvrsto. Biti ćemo odlučni i istrajni do kraja da istjeramo ovo, a to je sigurnost svih nas i našeg trenera."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Istakao je, također, Ivetić kako pojedinci preko kluba, uslovljavajući predsjednika i stručni štab, nastoje ostvariti lične interese, a da su sva dešavanja u vezi s ovim slučajem preusmjerena nadležnim organima kako bi Slobodna mogla normalno nastaviti sa svojim radom.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Havdika
ima ih 40 ukupno...
3 0
kiki
Mujkane,popni se na tribinu usi im pocupaj
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi