Gabrić: Čelik i danas volim, a Lendrić se može vratiti

Bivši golman Hrvatske za SportSport.ba

Gabrić: Čelik i danas volim, a Lendrić se može vratiti

I dok današnja omladina odrasta diveći se Neueru, Buffonu, De Gei... svi oni stariji sjetit će se Gabrića koji je kao čuvar mreže Čelika svojim odbranama dizao publiku na noge. 

Gabrić je na Bilino polje dospio 1985. godine kada se zenički klub takmičio u elitnom jugoslovenskom razredu i danas sa velikom nostalgijom se prisjeća epizode u Čeliku. Ti se dani, kako je kazao u razgovoru za SportSport.ba, nikada ne zaboravljaju. 

"Čelik je klub za koji me vežu definitivno najljepše uspomene. Pamtim i dalje odličnu generaciju koju je okupio Mušović kada je doveo nekoliko mladih fudbalera poput mene, Nestorovića, Hadžiosmanovića... Za mene je prelazak u Čelik iz Splita bio odličan potez u karijeri i nakon epizode u Zenici odmah sam bio dobio pozive iz Partizana i Hajduka. U Beograd tada, iskreno da vam kažem, nisam želio ići i odlučio sam se za Hajduk", prisjetio se Gabrić na samom početku i potom nastavio: 

"Vjerujte da i danas jednako volim Čelik. Dani koje sam proveo u Zenici se ne zaboravljaju i nije nemoguće da već sutra dođem u posjetu. Ranije su me na Bilinom polju mogli vidjeti i na utakmicama Čelika", istakao je Gabrić. 

Dani koje je Gabrić proveo u Čeliku bili su lijepi za Zenicu, ovi današnji su - kišni i tužni. Doslovno. Čeliku su trofeji misaona imenica, a izlazak u Evropu je postao san. 

"Dosta pratim fudbal u Bosni i Hercegovini i nisam očekivao da će Sarajevo ovako nisko pasti. Na čelu kluba je milijarder i očekivao sam mnogo više. Također mi nije jasno da jedan Čelik sa velikim brojem navijača ne može biti u vrhu. Nešto očito fali mom bivšem klubu", kaže naš sagovornik.

Gabrić, koji je danas u Hajduku zaposlen kao trener golmana, sretan je zbog činjenice da su bh. fudbaleri ostavljali veliki trag na Poljudu. 

"Ibričić, Vršajević, Sušić... Svi su oni skoro miljenici publike i daj bože da se nastavi tako sa fudbalerima iz Bosne i Hercegovine. Mi smo povezani dosta, mentalitet je sličan i Hajduk se za njih sve ispostavio kao dobra stanica u karijeri. Takva je situacija da igrače moramo tražiti na našim prostorima i pomno pratimo sve."

Upitali smo Gabrića i za Lendrića koji se povezuje sa povratkom na Poljud. 

"Lendrić je odličan fudbaler i jako dobro se poznajemo. Gledao sam ga u par utakmica, dosta je pomogao Željezničaru u drugom dijelu sezone i naravno da nije nemoguće da se vrati u Hajduk. Postoji zainteresovanost, radi se o vrhunskom napadaču i ujedno našem djetetu", istakao je Gabrić. 

Debi za selekciju Hrvatske je zabilježio 7. septembra 1990. godine u Zagrebu u prvoj historijskoj utakmici od uspostave neovisnosti protiv SAD-a. Nakon više od 20 godina, "Vatreni" su jedina selekcija sa naših prostora koja će opet učestvovati na Evropskom prvenstvu. 

"Po meni je Hrvatska jedan od favorita. Na svakom velikom takmičenju postoji iznenađenje, a mi to ne bismo bili jer imamo igrače iz najboljih evropskih klubova. Najbitnije je da prođemo skupinu i nadam se četvrtfinalu. Bio bi to uspjeh. Mene posebno raduje što u reprezentaciji Hrvatske postoji naboj i svi su svjesni da moraju djelovati kao porodica da bi napravili nešto. Mislim da to nedostaje Bosni i Hercegovini, Srbiji..."

Na kraju razgovora se Gabrić osvrnuo i na ostale selekcije sa prostora bivše Jugoslavije, uključujući i novopriznatu selekciju Kosova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Reprezentacije sa naših prostora su izrazito kvalitetne. Počnimo samo od vas, napravili ste čudo i Baždarević ima zaista fenomenalne fudbalere u svom kadru. Svoju kvalitetu imaju i Srbija, Slovenija, Makedonija, a posebno je sada interesantno Kosovo. Kada bi se odazvali pozivu igrači koji trenutno nastupaju za Švicarsku i druge zemlje, bila bi to respektabilna reprezentacija i sa njima nikome neće biti lako. Kao igrač sam imao priliku igrati pred navijačima u Prištini i osjetio sam tu atmosferu", riječi su Gabrića na kraju razgovora za SportSport.ba.  

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi