Gadžo: Mnogo stvari me privuklo u Mariehamn

Jedini bh. internacionalac u finskoj Veikkausliigi

Gadžo: Mnogo stvari me privuklo u Mariehamn

Ermin Gadžo, jedini je bh. internacionalac u Finskoj. Mladi ofanzivni veznjak prije nekoliko dana potpisao je ugovor na dvije i po godine sa Mariehamnom, nakon što je proveo desetak dana na probnom radu i oduševio čelnike finskog prvoligaša.

Gadžo je za Mariehamn odigrao dvije utakmice Alands kupa. U polufinalu postigao je čak pet golova, upisao tri asistencije, te na njemu je napravljen jedanaesterac i skrivljen penal, dok je u finalu postigao jedan gol.

Ukoliko 21-godišnji veznjak nastavi sa ovakvim partijama u Veikkausliigi mogao bi otvoriti vrata u Finskoj našim igračima, što bi sigurno dosta značilo, jer finsko prvenstvo je iz godine u godinu sve bolje.

"Zadovoljan sam onim što su mi ponudili čelni ljudi Mariehamna, a još draži su mi uslovi koje imaju, jer oni su mi veoma bitni za moj dalji napredak", rekao je Gadžo na početku razgovora za SportSport.ba, te se osvrće na prvu utakmicu Alands kupa:

"Pet golova se daje jednom ili dva puta u karijeri. Iskreno nisam očekivao ovo. Veoma mi je drago što se to desilo u prvoj utakmici, jer se moglo vidjeti mnogo. Utakmica je najbolji pokazatelj i naravno presretan sam zbog toga".

Nakon potpisivanja ugovora čelnici Mariehamna nisu krili oduševljenje. Peter Mattson, predsjednik finskog prvoligaša, imao je samo riječi hvale za našeg veznjaka. Rekao je da je Gadžo veliki potencijal i da bi mogao postati jedan od najboljih strijelaca finskog prvenstva.

"Naravno da svaka pohvala prija, a ona koja dolazi od prvog čovjeka kluba ima još veću važnost. Sigurno je da će ona biti motiv više za moj dalji rad", kaže nekadašnji juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je prošlu sezonu nastupao u Premijer ligi, kao igrač zeničkog Čelika i mostarskog Veleža.

Mariehamn se trenutno nalazi na petom mjestu. Ambicije kluba ove sezone su plasman u Evropu. Inter Turku, koji se nalazi na trećem mjestu finskog prvenstva, osam bodova je u prednosti u odnosu na klub našeg internacionalca. Gadžo ističe da to nije mnogo, s obziorm da ima još blizu 30 utakmica do kraja sezone.

"Imao sam priliku vidjeti kroz treninge i utakmice da se radi o jednoj veoma dobroj ekipi, na čelu sa veoma dobrim trenerom. Ekipa je uvijek u vrhu, a ove sezone cilj je plasman u Evropu, a mi ćemo dati sve od sebe da to ostvarimo. Mislim da osam bodova prednosti Intera nije mnogo, jer ima skoro 30 utakmica do kraja. Pred nama je veliki zadatak i nadam se da ćemo se uspjeti plasirati u Evropu", rekao je Gadžo.

Gadžo je ima još nekih inostranih ponuda, ali kaže da su ga mnoge stvari privukle u Mariehamn, za koji kaže da bi se sigurno mogao nositi sa najboljih bosanskohercegovačkim klubovima, te je naveo Helsinki kao primjer jačine finskih klubova.

"Bilo je još nekih veoma dobrih ponuda iz inostranstva, ali mnogo toga me privuklo u Mariehamn. Sigurno, Mariehamn bi se mogao nositi sa našim najjačim klubovima. Helsinki je odličan primjer jačine pojedinih finskih klubova. Svoju snagu su demonstrirali u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Kada se kaže da je to 28. liga na svijetu, mnogo toga je jasnije", ističe 21-godišnji veznjak, koji će po svemu sudeći u Mariehamnu zauzeti mjesto u vrhu napada.

Gadžo na kraju razgovora govori o ogromnoj razlici Finske i Bosne i Hercegovine. Nekadašnji juniorski reprezentativac našeg nacionalnog tima ističe da je naišao na veliku promjenu kako na terenu, tako i van njega do najsitnijih stvari. No, uvjeren je da će se brzo naviknuti na to.

"Razlika je ogromna, kako na terenu, tako i van njega. Zaista velika promjena na svim poljima. Svaki početak je težak. Tu su novi običaji, jezik, mentalitet. Sve je strano. Ali, čovjek se na sve navikne, pa tako ću i ja. Prednost je što je u ekipi dosta stranaca i uglavnom se samo priča engleski jezik, što mi pomaže da se vrlo brzo uklopim", kaže Gadžo, te dodaje za kraj:

"Velika je razlika u odnosu na naše klubove u načinu treniranja, kao i u načinu igranja nogometa i taktike. Igra se veoma brzo i jako uz dosta trčanja i dugih lopti. Mnogo mi se sviđa njihov stil igre i apsulutno mi odgovara".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.