Galatasaray u nemogućoj misiji protiv dva giganta

Predstavljamo grupu B Lige prvaka

Galatasaray u nemogućoj misiji protiv dva giganta

Da se kojim slučajem ekipa Galatasaraya našla u bilo kojoj drugoj grupi imala bi poprilično velike šanse za prolaz u narednu fazu takmičenja, ipak kada ste u grupi sa dva fudbalska velikana kakvi su Real i Juventus situacija je sasvim drugačija. Bez obzira na sve, popularni Imperator nije tek tako zaradio svoj nadimak, Galata se neće predati do posljednje minute, to je jasno.

Real Madrid, i suvišno je bilo šta govoriti o ekipi koja je najviše puta digla pehar Lige šampiona odnosno Kupa šampiona, rekordnih devet puta (1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998. 2000., 2002), a od ove je sezone pod palicom je italijanskog stručnjaka Carla Ancelottija. 

Real važi za glavnog favorite, ne samo za prolazak u narednu fazu takmičenja iz ove grupe, već i u kompletnom takmičenju, pogotovo nakon što je FLorentino Perez istresao skoro 100 miliona eura kako bi na Santiago Bernabeu doveo Garetha Balea.

Kraljevi su u Španiji rekorderi po broju osvojenih šampionskih titula, imaju ih 32, 18 puta dizali su trofej Kup Kralja, te još devet trofeja španskog Super kupa nalazi se u vitrinama jednog od najvećih klubova na svijetu. Jedna od klupskih legendi Raul Gonzales Blanco oborio je sve granice, a uz to i rekorde sa čak 741 odigranom utakmicom, postigavši pritom 323 pogotka, a još uvijek je najbolji strijelac svih vremana u Ligi prvaka sa 71 postignutim golom, što je zaista impresivan podatak, ali koji bi ove sezone vrlo lako mogao biti potisnut u zaborav od strane Lionela Messija ili Cristiana Ronalda.

Juventus, pričati o evropskim velikanima, a ne spomenuti Staru damu je jako teško. Najveći italijanski tim, iako se oko njega unazad nekoliko godina izdešavalo dosta kontraverznih stvari, zbog namještanja utakmica i poznate afere Calciopoli, ponovo je na pravom putu. 

Nakon prošlogodišnjeg neslavnog dvomeča sa Bayernom i eliminacije, Juve ove godine uz nekoliko pojačanja definitivno važi za jednog od konkurenata za Klempavka. Pored 31 domaće titule Juventus se i dva puta okitio titulom najbolje ekipe na Starom kontinentu i to u sezonama 1984/85 i 1995/96, dok su bili čak pet puta poraženi u finalu, što je zaista neslavan rekord. 

Zanimljivost za ovaj tim jeste što je to klub sa najviše promijenjenih predsjednika tima ikada u klubskim historijama i to čak 29 sa sadašnjim Andreom Agnellijem čiji je pradjed Giovani Agnelli bio osnivač kluba iz Torina. Juventus je svakako pored Reala glavni konkurent za jedno od prva dva mjesta koja vode u dalju fazu takmičenja.

Galatasaray je u prošloj sezoni bio svakako jedno od najprijatnijih, ako ne i najprijatnije iznenađenje, a od takmičenja se morao oprostiti veličanstvenom pobjedom na domaćem terenu protiv velikog Real Madrida (3:2). Žrijeb u Monacu je htio da se sastav Fatiha Terima ponovo sretne sa Kraljevima, ali ovoga puta u grupnoj fazi. Imperator je svoj tim pojačao fantastičnim igračima koje je sjajno uklopio u sastav Galate, ali koji još uvijek nije proigrao kako treba, a dokaz za to su i slabe igre na otvaranju turskog prvenstva.

Sastav turskog šampiona bi vjerovatno u bilo kojoj drugoj grupi ima puno veće šanse za jedno od prva dva mjesta, ali pored dva velika evropska fudbalska giganta klubu iz Istanbula najrealnije bi bila borba za treću poziciju, ali nikad je ne zna.

Kada je riječ o evropskim trofejima Galatasaray je svoj najveći klupski uspjeh ostvario u sezoni 1999/2000, kada je osvojen Kup UEFA, da bi iste godine Galata osvojila i evropski Super kup pobjedom u finalu nad Realom iz Madrida, a junak turskog tima bio je Mario Jardel koji je postigao dva gola.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kopenhagen je apsolutni autsajder u ovoj grupi, ali definitivno mogu odrediti nečiju sudbinu jer se od prethodno navedenih timova niko ne smije okliznuti, a svi vrebaju kiks protivnika. Uz Brondby Kopenhagen je najtrofejniji danski klub, međutim u ovom mileniju definitivno najdominantniji, iako sve te titule neće biti od pomoći u jednoj ovako jakoj grupi. 

Danski šampion nastupa na najvećem danskom stadionu Parkenu kapaciteta 40.000 gledaoca. Trener je mnogo poznatiji belgijanac Ariel Jacobs koji je vodio belgijskog rekordera Anderlecht do fantastičnih rezultata i dostignuća.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.