Galić: Sigurnost na stadionima u BiH je užasna!
U finišima prvenstava policija do sada imala mnogo posla

Dominković i Ušanović sputavaju Komisiju u radu

Galić: Sigurnost na stadionima u BiH je užasna!

Stanje sigurnosti na našim stadionima u Premijer ligi BiH je užasno loše!, tvrdi za www.sportsport.ba Zoran Galić, predsjednik Komisije za stadione i bezbjednost NS/FS BiH.

Komisija kojom Galić predsjedava nije se sastala više od mjesec, ali ne krivicom njenih članova.

Predsjedništvo NS/FS BiH i generalni sekretarijat saveza nas sputavaju u radu. Jednostavno mi smo samo na papiru Komisija za stadione i sigurnost, ali oni nam ne daju da radimo. Dominković i Ušanović hoće da rukovode i svim komisijama u savezu. Ovakvo stanje u savezu je neizdrživo“, ističe Galić, a na pitanje kako je moguće da im ne daju da rade, odgovorio je:

Pa, jednostvano ne dozvoljavaju nam da šaljemo naše oficire na utakmice, nego oni žele odlučiti gdje i šta ćemo raditi?! Sputavaju nas u svakoj ideji i nastojanju da bilo šta uradimo. Ne daju nam da zakažemo sjednicu kada hoćemo i o kojim temam na istoj da pričamo.

Galić kaže i kako su im u NS/FS BiH uveli cenzuru javnog govora, to jeste da u medijima iznose probleme sigurnosti na našim stadionima.

Prije nekoliko dana Dominković i Ušanović poslali su mi telefaks u kojem nama iz Komisije zabranjuju i da komuniciramo sa medijima. Međutim, to neće moći! Ljude u Komisiji i mene ili će pustiti da radimo i sami odlučujemo o poboljšanju sigurnosti na stadionima ili nećemo raditi. To je stav svih nas! Ne želimo biti odgovorni, ako bi se nešto desilo na stadionima, a da se oni kriju iza naših imena“, kazao je Galić.

Galić je naglasio i kako će, bez obzira, na Dominkovića i Ušanovića, u narednoj sedmici zajazati sjednicu Komisije za bezbjednost i stadione, na kojoj će bez njih, delegirati ofircire za bezbjednost i rasporediti ih po stadionima u 24. i 25. kolu Premijer lige BiH.

DSC_2436-230x190Prvenstvo ulazi u završnu fazu i oficiri za sigurnost su više nego potrebni na utakmicama na kojima mi, a ne Dominković i Ušanović, procijenimo da trebaju ići. Pokušat ćemo skinuti okove sa ruku koje su nam vezali pomenuti, a ako ne uspijemo, opet ću izvjestiti medije o svemu i podnijećemo ostavke, jer ovako više ne ide. Ne želimo da nam se desi tragičan slučaj na stadionima, kao u Zadru prije nekoliko dana, ili da u incidentima navijača netko strada...“, ustvrdio je Galić.

U Komisiji za stadione i bezbjednost istakli su i kako će od pojedinih klubova, gdje uoče da je to potrebno, u narednom periodu tražiti da uz zaštitne ograde i zidove tribina postave spužve. Isto tako u završnici šampionata tražiće i veći broj zaštitara na utakmicama koje budu odlučivale o prvaku BiH, ali i onima na kojima će se voditi borba za opstanak u Premijer ligi BiH.

Najgore stanje u Vrapčićima i Žepču

U Premijer ligi BiH, pred iskazima članova Komisije za bezbjednost i stadione NS/FS BiH, najgora bezbjednosna situacija je na stadionu gdje domaće utakmice igraju Velež i Žepče. U Vrapčićima i Žepču, kažu, ugrožena je sigurnost i svih aktera utakmica, te ne postoje ni minimalni uslovi koje ispunjavaju bezbjednosni apekt.
Pitanje je kako su Velež i Žepče, onda, dobili licencu NS/FS BiH za takičenje u Premijer ligi BiH na pomenutim stadionima? Očito, progledano im je kroz prste, zbog čega je, između ostalog, UEFA i prijetila našim klubovima da se neće moći takmičiti naredne sezone u njenim kupovima. Po nalogu UEFA na nedavno održanoj Skupštini NS/FS BiH došlo je i do smjene čelnika Prvostepene i Drugostepene komisije za licenciranje klubova u našem državnom savezu.

DSC_2428-230x190Derbi na KoševuJedan zaštitar na 100 navijača

Prema dosadašnjoj praksi u NS/FS BiH od klubova su tražili da na utakmicama bude jedan zaštitar na 100 navijača.

Ipak, svi klubovi nisu poštovali njihove naloge. Znalo se desiti da na pojedinim utakmicama klubovi angažuju svega 25 zaštitara i tako je bila ugrožena bezbjednost na stadionima. U Komisiji za stadione i bezbjednost kažu kako njihove odluke, najviše poštuju Sarajevo i Željezničar, gdje kada se igra vječiti derbi domaći tim angažuje od 250 do 300 zaštitara, plus policija koja se brine za bezbjednost na Koševu ili Grbavici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije