Gana kaznila greške Srbije

Svjetsko prvenstvo 2010

Gana kaznila greške Srbije

Teme:

Selekcija Gane došla je do prve pobjede na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi nad Srbijom i to nakon crvenog kartona i penala koje su skrivili Luković, odnosno Kuzmanović.

Prvo poluvrijeme je proteklo u prilično zatvorenoj i čvrstoj igri, bez ijedne prave prilike. Napadači i Srbije i Gane uspjeli su po nekoliko puta stvoriti izglednije situacija pred protivničkim golom, ali Stojković i Kingson nisu imali previše posla u prvih 45 minuta utakmice.

Vrijedi izdvojiti možda samo uigranu akciju Srbije nakon slobodnog udarca, kada je lopta došla do Marka Pantelića, ali ovaj je nije najbolje primio, pa je dobra prilika otišla u nepovrat.

Srbija je od samog početka drugog dijela krenula ofanzivnije. Miloš Krasić ubacio je sa lijeve strane, ali se Jovanović nije najbolje snašao. u 48. minuti Jovanović je snažno šutirao, ali lopta je otišla pored gola. Međutim, fudbaleri Gane nisu dugo čekali da uzvrate. U 54. minuti nakon centaršuta Prince  Tagoa sa desne strane, sam na pet metara ostao je Gyan, koji glavom puca malo pored Stojkovićeve stative.

Sjajnu priliku u 58. minuti imao je Nikola Žigić, ali nije najbolje primio loptu u više nego izglednoj poziciji. Već u narednom napadu Gyan je pogodio stativu i to je bio jasan znak kako je se igra rasplamsala u drugom poluvremenu.

U 74. minuti, Srbija je ostala sa igračem manje. Naime, Aleksandar Vuković dobio je drugi žuti karton, odnosno crveni, zbog povlačenja protivničkog igrača. U 79. minuti Kingston je spasio Ganu. Lazović je probio po strani i ubacio, Pantelić je propustio loptu, a Krasić šutirao direktno u golmana Gane, kojem nije bilo teško zaustaviti njegov šut. U 82. Branislav Ivanović je probio po desnoj strani, ali njegov šut odlazi preko gola.

U 85. minuti rezrevista srbije Zdravko Kuzmanović bespotrebno igra rukom u svom kaznenom prostoru, zašto dobiva žuti karton, a Gana penal. Siguran izvođač za Crne zvijezde bio je Gyan.

U posljednjim trenucima meča, Gyan je imao priliku iz kontranapada da povisi rezultat, ali je njegov šut ponovo završio na stativi.

Srbija - Gana 0:1 (0:0)


Strijelac: 0:1 - Gyan (85-pen). Žuti kartoni: Žigić, Luković, Kuzmanović (Srbija), Vorsah (Gana). Crveni karton: Luković (Srbija)
SRBIJA: Stojković, Ivanović, Luković, Vidić, Kolarov, Krasić, Milijaš (od 62. Kuzmanović), Stanković, Jovanović (od 75. Subotić), Pantelić, Žigić.
GANA: Kingson, Pantsil, Vorsah, Mensah, Sarpei, Annan, Prince Boateng (od 89. Addy), Tagoe, Asamoah (od 73. Asamoah), Ayew, Gyan (od 90. Abiye).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.