Gana spasila obraz Afrike

Crne zvijezde u četvrtfinalu preko SAD-a

Gana spasila obraz Afrike

Teme:

Reprezentacija Gane je u produžetku savladala SAD sa 2:1 i tako se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, gdje će za protivnika imati Urugvaj.

SAD su imale prvu priliku na utakmicu, već u 2. minuti Landon Donovan je ubacio, ali niko od američkih napadača nije se našao na toj lopti. Dvije minute kasnije šut je iz udaljenosti probao Dempsey, ali je golman Gane Kingson uz manju nesigurnost uspio zaustaviti njegov udarac.

Međutim, Gana je povela u već šestoj minuti meča. Sjajni mladi Kevin Prince Boateng je u stilu Maradone sa centra povukao loptu prema golu Tima Howarda i kada je došao do američkog šesnaesterca precizno šutirao, pogodivši donji lijevi ugao gola SAD-a za vodstvo jedine afričke reprezentacije koja je prošla u osminu finala.

SAD je sjajnu priliku za izjednačenje imala u 35. minuti kada je Dempsey odlično pronašao Findleya, ali njegov udarac u situaciji jedan na jedan brani Kingson. Kwadwo Asamoah je uzvratio samo dvije minute kasnije, pretrčavši s lakoćom dvojicu stopera SAD-a, ali se na golu Jenkija iskazao golman Evertona Howard.

Amerikanci su mnogo bolje zaigrali u nastavku, nakon što je prvih 45 minuta proteklo u dominaciji Gane. Već u drugoj minuti drugog dijela igre, SAD su imale sjajnu priliku. Jozy Altidore je uposlio Feilhabera koji je šutirao sa deset metara, ali je golman Gane čudesnom reakcijom ukrotio njegov šut.

Gana je prepustila sredinu terena Amerikancima u nastavku i to im se brzo osvetilo. Igrala se 61. minuta kada je Dempsey srušen u kaznenom prostoru Gane, a sudija je pokazao na bijelu tačku. Loptu je na kreč namjestio Landon Donovan i pogodio bez problema za izjednačenje. Problem za Rajevca, selektora Gane, pojavio se u 78. minuti kada je igru zbog povrede morao napustiti strijelac Boateng.

Priliku za potpun preokret imao je desetak minuta prije kraja utakmice Altidore, ali je iz duela sa odbrambenim igračem Gane uspio loptu poslati samo pored gola.

Ipak, golova do isteka regularnih 90 minuta više nije bilo, pa je utakmica ušla u dramu produžetaka.

Nisu prošle ni dvije minute prvog produžetka, a Asamoah Gyan je pogodio! Odlično je primio loptu sa centra, bio jači u duelu od Bocanegre i neodbranjivo matirao Howarda za veliko slavlje Afrikanaca. Amerikanci su imali dobru priliku u posljednjoj minuti produžetka, ali je šut Dempseya izblokiran i Gana se plasirala u četvrtfinale!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.