Gdje je sada posljednja šampionska generacija FK Željezničar? Šef i još trojica igrača su opet tu

Plavi bili prvaci 2013. godine

Gdje je sada posljednja šampionska generacija FK Željezničar? Šef i još trojica igrača su opet tu

A. Čaušević

Proslava titule na Grbavici se čeka od 2013. godine. U međuvremenu Plavi su bili blizu šampionskog pehara u nekoliko navrata, ali slavljenički šampanjac nije otvoren. 

Ekipu Željezničara u sezoni 2012/13 je vodio Amar Osim. Trofejni trener je je opet na Grbavici nakon nekoliko godina "pauze", baš kao i trojica fudbalera koji su u međuvremenu napustili Dolinu ćupova, ali su se vratili tamo gdje se osjećaju najbolje. Radi se o Damiru Sadikoviću, Srđanu Staniću i Nerminu Jamaku.

Plavi su tada sezonu završili sa 66 osvojenih bodova iz 30 utakmica. Ostvareno je 20 pobjeda, šest remija uz četiri poraza. Dogurali su i do finala Kupa gdje je poslije izvođenja penala uspješniji bio Široki Brijeg.

Većina navijača Željezničara se i dalje sjeća gola Šabana Pehilja u finalnom susretu na Pecari kada je zabio za 1:1 i odveo meč na penale. Pehilj trenutno nastupa za švedskog niželigaša IFK Malmo.

Tadašnji prvi golman Marijan Antolović sada brani u Sjevernoj Irskoj i ekipi Glentorana. Jasmin Bukvić je član Mladost iz Doboja kod Kaknja, dok se Elvis Karić penzionisao i trenutno je angažovan u stručnom štabu Željezničara.

Josip Kvesić je u međuvremenu promijenio nekoliko klubova, ali ozbiljni problemi s koljenom su usporili njegovu karijeru. Član je Širokog Brijega. Međutim, zbog povrede je van stroja. Semiru Kerli ide dobro u litvanskoj Suduvi, baš kao i Benjaminu Čoliću u Češkim Budojevicama.

Yani Urdinov je iznenada zimus prekinuo karijeru, Velibor Vasilić je poslije Grbavice otišao u Austriju gdje je i dan danas. Jadranko Bogičević je do januara bio član Željezničara, a po isteku ugovora karijeru je nastavio u Slaviji iz Istočnog Sarajeva.

Nermin Zolotić već skoro četiri godine igra u belgijskom drugoligašu KSV Roeselare. Muamer Svraka je u međuvremenu nekako imao najviše "pustolovina", a prije nekoliko mjeseci se skrasio na Kosovu u ekipi Giljana.

Tomislav Tomić je član Olimpije čiji dres nosi s dosta uspjeha. Samir Bekrić je i dalje u Premijer ligi, trenutno u dresu Slobode. Eldar Hasanović je nedavno potpisao za indonežanski Persita Tangerang. Danijal Brković igra u Njemačkoj za ekipu SG Westend.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najbolji strijelac posljednje šampionske sezone Plavih je bio Eldin Adilović s 18 golova. Zeničanin ne igra već neko vrijeme te se posvetio ugostiteljstvu. Kopačke o klin je okačio i Vernes Selimović. Armin Hodžić je sada u MOL Fehervaru nakon što je nekoliko godina bio član Dinama.

Sulejman Smajić se prvo oprostio, a zatim vratio aktivnom igranju fudbala u ekipi Metalleghea BSI kako bi svojim iskustvom pomogao ekipi. Istovremeno je angažovan i kao sportski direktor u federalnom prvoligašu. Elvir Čolić je nakon napuštanja GOŠK-a bez angažmana, dok je Josip Ćutuk u fudbalskoj penziji.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

SonPen1946
SEDAM GODINA,OSMA DOLAZI HAHAH
0 0
Dino69
Elvis Karic je tad bio prvi golman ako se ne varam
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi