Gdje su danas "zaboravljeni" Zmajevi iz Ćirine ere?
FOTO: EPA

Gdje su danas "zaboravljeni" Zmajevi iz Ćirine ere?

3. Mirko Hrgović

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je kroz historiju prošao veliki broj fudbalera. 

Mirko Hrgović je bio tipični državljanin BiH od "interesa". Kroz karijeru je Hrgović brzo shvatio kako hrvatski dres može samo sanjati, pa se odlučio za našu zemlju koja mu je pomogla u izgradnji karijere. 

Nekoliko godina kasnije Hrgović (37) je priznao da je uoči prijateljske utakmice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske doživio emotivni udar, odnosno da mu je za vrijeme intoniranja himne u srcu odzvanjala "Lijepa naša".

"Došlo mi je zapjevati 'Lijepu našu', u srcu mi je odzvanjala, najradije bih bio stavio ruku na srce, ali nije bio red. Onda kad je intonirana himna Bosne i Hercegovine moji suigrači su stavili ruku na srce, a ja nisam, valjda jedini. Ali, kako da to učinim kad tu gestu odanosti nisam uradio za moju himnu", kazao je tada Hrgović i potom dodao:

"Ja sam Sinjanin, onaj čisti, pravi. S Bosnom i Hercegovinom zapravo nemam nikakve veze osim što sam u jednome razdoblju karijere dobro igrao za Široki Brijeg. Tada mi je i ponuđena putovnica na temelju sportskih zasluga te sam po toj formuli postao bh. reprezentativac", objasnio je Hrgović. 

Hrgović danas uživa u fudbalskoj mirovini i donedavno je radio kao sportski direktor u Junaku iz Sinja. Kroz karijeru je igrao za Mosor, Solin, Posušje, Hajduk, Široki Brijeg, Gamba Osaku, Wolfsburg, Greuther Furth, JEF United, Kavalu, Dinamo, Zadar i Split. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi