Gdje su najbolji strijelci Premijer lige? Hoteli, nargilhane, predsjednici, direktori, treneri...

Znatan broj je i dalje aktivan

Gdje su najbolji strijelci Premijer lige? Hoteli, nargilhane, predsjednici, direktori, treneri...

A. Čaušević

Po prvi put otkako se igra na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine Premijer liga nije završena na terenu, već za zelenim stolom. Krivac je pandemija koronavirusa. 

Nakon proglašenja prekida sezone titulom najboljeg strijelca elitnog ranga bh. fudbala za takmičarsku godinu 2019/20 sa 13 postignutih golova okitio se Mersudin Ahmetović.

Ahmetović je tako postao 16. različiti fudbaler koji je u jednoj sezoni bio najbolji topnik Premijer lige, peti iz Sarajeva, nakon Emira Obuće, Alena Škore, Emira Hadžića i Leona Benka.

Gdje su i danas šta rade najefikasniji topnici bh. elite? Većina ih je i dalje aktivna te svoj hljeb zarađuju na fudbalskom terenu, dok su se ostali okrenuli privatnim poslovima ili su angažovani kao treneri, direktori i predsjednici u klubovima.

Emir Obuća je sa 24 gola bio prvi strijelac premijernog izdanja Premijer lige. Bilo je to u sezoni 2002/03. On je danas trener u jednoj od sarajevskih škola fudbala.

Alen Škoro prvi topnik iz sezone 2003/04 sa 20 golova se nakon penzionisanja posvetio privatnom poslu. Između ostalog vlasnik je nargilhane u Sarajevu.

Zoran Rajović, nekada sjajni ofanzivac i najbolji strijelac lige iz sezone 2004/05 sa 17 golova se nalazi na drugom kraju svijeta. Već neko vrijeme živi i radi u Kanadi.

Petar Jelić je kao napadač Modriče sa 19 golova bio najefikasniji fudbaler u sezoni 2005/06. U fudbalsku penziju je otišao relativno rano, a danas ovaj 33 godišnjak obnaša predsjedničku funkciju upravo u Modriči.

Modriča je dala najboljeg strijelca i u sezoni 2006/07. Sa 19 golova to je bio još uvijek aktivni Stevo Nikolić koji je član srbijanskog drugoligaša FK Žarkovo.

Darko Spalević je dvije sezone u nizu bio najbolji strijelac lige. U dresu Slavije je u sezonama 2007/08 i 2008/09 postigao 18 odnosno 17 golova. Trenutno se posvetio hotelijerstvu i gradi vlastiti hotel na Kopaoniku.

I još uvijek aktivni Ivan Lendrić je bio dva puta bio najefikasniji. Prvi put kao napadač Zrinjskog u sezoni 2010/11 sa 16, a drugi put kao napadač Željezničara u sezoni 2016/17 sa 19 golova.

Feđa Dudić je trenutno angažovan kao šef stručnog štaba Veleža i spada u grupu najperspektivnijih bh. trenera. Kao napadač Travnika je u sezoni 2009/10 bio prvi topnik Premijer lige sa 16 golova.

Emir Hadžić je nezvanično sportski direktor FK Sarajevo, a zvanično koordinator za sportski segment Bordo kluba. On je prvi golgeter bh. prvenstva bio u sezoni 2012/13 sa 20 golova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Wagner Santos Lago se 2018. godine oprostio od profesionalnog fudbala, a legendarni Brazilac je najbolji strijelac bio i sezoni 2013/14 sa 18 pogodaka.

Eldin Adilović, prvi golgeter lige iz sezone 2011/12 sa 19 golova nakon višegodišnje pauze najavljuje povratak fudbalu, dok su Riad Bajić (Konyaspor), Leon Benko (Varaždin), Miloš Filipović (Zrinjski) i Sulejman Krpić (Suwon) u grupi aktivnih igrača.

Top Komentari

Vena96
Kakvi majstori su igrali nasu igru. Koliko god ih kjudi pljuvali opet smo jedva cekali da tresu mreze i donose slavlje sviojim navijacima
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti