Adio, Gigi!
FOTO: EPA

Kraj velike karijere

Adio, Gigi!

Haris Zilić

Stigao je kraj još jedne velike fudbalske karijere. Italijanski mediji pišu da je Gianluigi Buffon (45) odlučio da završi karijeru kada je dobro zagazio u petu deceniju života.

Popularni Gigi se smatra za jednog od najboljih golmana posljednje dvije decenije u svijetu fudbala.

Istinska legenda Italije, Juventusa, ali i evropskog fudbala se odupirao godinama, međutim stigao je i trenutak kada je tijelo reklo svoje.

Iako još nema zvanične informacije, italijanski medji pišu da će Buffon ozvaničiti kraj karijere krajem augusta kada bi trebao održati oproštajnu press konferenciju.

Gianluigi Buffon rođen je 28. januara 1978. godine u Carrari gradiću u Italiji.

Oglasi

Profeisonalnu karijeru započeo je kao tinejdžer u Parmi daleke 1995. godine. Sjajni nastupi u Parmi donose mu transfer u Juventus gdje je postao istinska legenda kluba.

Za Staru damu je skupio preko 500 nastupa od 2001. do 2018. godine, a bio je uz Juventus kad aje ovaj tim izbačen u Seriu B.

Na ljeto 2019. godine donio je odluku da preseli u Pariz u redove PSG-a gdje se zadržao dvije sezone.

Kada se činilo da će doći kraj karijere, 2021. godine vratio se u Parmu iako je na leđima već imao 43 godine života i 26 godina karijere.

Pomogao je svom matičnom klubu u Seriji B i sve iznenadio kada je prošle godine odlučio da produžio ugovor na još godinu dana.

A sada je čini se stigao kraj.

Za reprezentaciju Italije skupio je 176 nastupa u periodu od 1997. do 2018. godine, a sa AZzurima je bio prvak svijeta 2006. godine.

Buffon će ostati upamćen kao istinska legenda fudbala i čovjek koji je imao poštovanje od svih klubova i navijača. Ostat će i žal jer u karijeri nije nikada osvojio Ligu prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi