Ginobili i Splitter najbolji

Velika priznanja za košarkaše San Antonija

Ginobili i Splitter najbolji

Pored sjajnih igara u dresu San Antonio Spursa ove sezone, košarkaši ovog kluba Manu Ginobili i Tiago Splitter dobili su vrijedna priznanja u svojim zemljama Argentini, odnosno Brazilu.

Manu Ginobili je u Argentini dobio Konex Award, što je prema mišljenju argentinske javnosti najveće priznanje koje može dobiti jedna osoba u ovoj državi. Ova nagrada zapravo znači da je Manu najbolji argentinski sportista u posljednjih deset godina prema mišljenju stručnog žirija kojeg čine legendarni argentinski sportisti poput Gabriele Sabatini i drugih.

Nagrada se dodjeljuje svake godine, ali osoba iz određene oblasti na red dolazi svake godine. Jedne godine nagrada pripada sportisti, jedne glumcu, pjevaču, zatim novinaru, doktoru, političaru, naučniku, humanisti itd. Svake godine je dobije osoba iz druge oblasti, a ove godine je red došao na sportiste.

U protekloj deceniji Ginobili je osvojio tri naslova prvaka NBA lige sa Spursima, jedan naslov Eurolige sa Kinderom iz Bologne, olimpijsko zlato s reprezentacijom Argentine itd. Žiri je odlučio da Ginobili u proteklih deset godina jednostavno nije imao konkurenciju.

Tiago Splitter je proglašen najboljim brazilskim košarkašem ove godine. Splitter je prošle sezone bio najbolji igrač ACB lige koju je osvojio s momčadi Caja Laborala, izabran je u drugu petorku Eurolige, a ovog ljeta je nastupio za reprezentaciju Brazila na Mundobasketu u Turskoj. Prošle godine je najbolji brazilski košarkaš bio Anderson Varejao.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.