Kvalitet fudbala nikakav, a u trećoj ligi prave stadion od 40 miliona eura: "Ovakvog u državi nema"

Povratak na staze stare slave

Kvalitet fudbala nikakav, a u trećoj ligi prave stadion od 40 miliona eura: "Ovakvog u državi nema"

Edmir Škorić

Izgradnja jednog vrhunskog stadiona zahtijeva mnogo vremena, energije, resursa i novca. Naravno, ključno je pronaći idealno zemljište, riješiti papirologiju i, najvažnije od svega, pronaći investitora koji će to sve finansirati.

Stadioni širom Evrope niču iz godine u godinu, a ne grade ih samo moćne sile ili kvalitetne fudbalske lige. Sve više ih je i u onim manje bogatim zemljama.

Doduše, mi tu još kaskamo, kao i većina država sa prostora bivše Jugoslavije, ali u Rumuniji se mnogo ulaže u izgradnju sportskih objekata i stadiona. Posljednji rumunski grad na popisu onih koji će dobiti luksuzni stadion je Bistrita.

Gloria je klub iz Bistrite koji se takmiči u 3. ligi, gdje vodi u grupi A i ima šansu da se vrati makar u 2. ligu, ali ono što je za ovaj tim još važnije, u budućnosti će igrati na fantastičnom fudbalskom zdanju.

Nova arena imat će 10.875 mjesta sa VIP prostorima, te će koštati 40 miliona eura.

Oglasi

Osim toga, izgradit će se nekoliko rekreacijskih površina i atletska staza. Na ulazu u budući sportski kompleks nalazit će se bista Jeana Padureanua, bivšeg čelnika Glorije Bistrica, koji je preminuo 2016. godine.

“Prošle godine ažurirali smo studiju izvodljivosti za novi stadion. Bit će to UEFA-in stadion s četiri zvjezdice s otprilike 10.875 sjedećih mjesta, s VIP tribinama i VIP ložama.

U općini Bistrița, za stanovnike općine i županije Bistrița-Năsăud, imat ćemo sve sportske objekte. Kažem vam da niti jedan grad u Rumuniji nema ovako nešto", rekao je predsjednik županijskog vijeća Bistrița-Năsăud Emil Radu Moldovan, prenosi bistrițeanul.ro.

Oglasi

Najveći uspjeh Bistričana je osvojen Kup Rumunije u sezoni 1993/94. Gloria je dvije godine kasnije igrala još jedno finale, a u sezoni 2002/03 završla na trećem mjestu prve lige. Godine 2007. bili su čak finalisti Intertoto kupa, pa nestali sa fudbalske scene.

Za navijače Glorije sada je najvažnije da se gradi stadion, koji svakako zaslužuje da se na njemu igraju utakmice najvećeg ranga rumunskog fudbala i sasvim sigurno će u Bistriti učiniti sve da se vrate tamo gdje su nekada bili.

Bistrita je inače 110 kilometara udaljena od Cluja i smejštena je na obali istoimene rijeke Bistrite po kojoj je i dobila ime. Grad ima tek negdje oko 80.000 stanovnika. Gloria je osnovana davne 1922. godine, te je u historiji nastupila 36 puta u evropskim takmičenjima.

U prošlosti je imala priliku da u Intertoto kupu igra sa Čukaričkim, Mariborom, Lilleom, Montpellierom, Brescijom, Slaven Belupom, Maccabi Haifom, Atletico Madridom...

Top Komentari

BAJSJECAR1977
40? Sve če ukupno bit 180 milijuna..."novinaru" lažove
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti