Gordon: Odbrana je ključ uspjeha

Amerikanci pet od pet

Gordon: Odbrana je ključ uspjeha

Reprezentacija SAD-a je bez većih problema takmičenje u grupi B završila sa svih pobjeda. Hrvatska, Slovenija, Iran i Tunis su bili lagan zalogaj, dok je jedino Brazil uspio parirati izabranicima Mikea Krzyzewskog.

"Tunis nam se čvrsto suprotstavio, posebno u prvom poluvremenu. Obranu, onakvu kakvu najbolje znamo, zaigrali smo tek u nastavku, što nam je odmah omogućilo postizanje laganih poena", rekao je nakon pobjede nad Tunisom Eric Gordon, koji je sa 21 poenom bio najefikasniji u redovima Amerikanaca.

Bek LA Clippersa je prethodne utakmice igrao s određenim strahom, nije mnogo šutirao, iako ima izuzetno dobar šut. Ipak, protiv Tunižana je opustio ruku i ubacio 21 poen, što je zadovoljilo Mikea Krzyzewskog, koji ima veliko povjernje u mladog beka.

"Igrao je kako obično i igra, osim u zadnje dvije utakmice kada je bio neodlučan pri šutu. Rekao sam mu prije Tunisa da slobodno šutira i ne brine se oko dodavanja. On je strijelac i njegovi saigrači to dobro znaju", kaže Krzyzewski, koji se osvrnuo na nastavak Mundobasketa u kojem Amerikance u osmini finala očekuje Angola.

"Odigrali smo mnogo utakmica posljednjih dana i svaki trener zna da dolazi do određenog zamora. Moramo se pobrinuti za to i vjerujem da ćemo biti spremni za Angolu. Sada ovo postaje poput NCAA turnira, ne dobijete li utakmicu, ne možete osvojiti naslov", zaključio je Krzyzewski.

Amerikanci su veliki favoriti i protiv Angolaca, ali opreza nikad dosta, jer, kako kaže Lamar Odom, sve reprezentacije igraju s posebnim motivom protiv njih. Ipak, realno gledajući, Angola bi trebala biti još jedan lagan trening za Amerikance.

"Sve su ove reprezentacije posebno motivisane kada igraju protiv nas. Ne možemo uvijek otpuhati suparnika s parketa za tri ili četiri minute igre", rekao je krilni centar LA Lakersa, Lamar Odom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.