"Govorili su mi da se 'kanim' nogometa i posvetim fakultetu, ali previše ovo volim da bih odustao"
Ovaj 23-godišnji napadač je prošao kroz jako težak period zbog tri teške povrede, ali od fudbala nije odustao i pokazao je da mu je to najveća ljubav u životu.

Luka Juričić 'otvorio dušu' za SportSport.ba

"Govorili su mi da se 'kanim' nogometa i posvetim fakultetu, ali previše ovo volim da bih odustao" · Intervju

E. Čaušević, foto: T. Hebib

Fudbaleri Željezničara već nekoliko dana nalaze se na pripremama u Konjicu, a tamo im se pridružio i bivši napadač Šibenika, Luka Juričić, od kojeg se očekuje da bude veliko pojačanje u narednoj sezoni.

Juričić je ponikao u dresu Zrinjskog, ali je još kao junior odlučio karijeru nastaviti u Širokom Brijegu. U izlaznoj godini juniora je na 15 mečeva zabio čak 17 golova i pokazao je da se radi o veoma talentovanom napadaču.

Međutim, boravak na Pecari za njega nije bio kako je očekivao jer je doživio nekoliko teških povreda. U razgovoru za SportSport.ba Juričić je otkrio da je tokom pauze ok povreda koja je zaista dugo trajala razmišljao i o prekidu karijere, ali je ljubav prema fudbalu uvijek bila jača od svega.

Ovaj 23-godišnji napadač je nakon toga odlučio da krene od nule i to se pokazalo kao pravi pogodak. Nije imao ništa protiv da igra u trećem rangu hrvatskog fudbala i korak po korak vraćao se tamo gdje mu je mjesto.

Prošlog ljeta potpisao je za Šibenik i to je bio pun pogodak. U dresu ovog kluba u svim takmičenjima odigrao je 21 utakmicu i uspio je zabiti deset golova. No, nakon što nisu uspjeli dogovoriti nastavak saradnje izabrao je dolazak u Željezničar i već nakon nekoliko dana od potpisa za SportSport.ba izjavio je da je odlično dočekan.

"Ekipa je stvarno dobra, treninzi su u početnom dijelu priprema malo naporniji, ali to je normalno. Sviđa mi se stvarno ekipa, ima stvarno dobrih igrača što meni kao napadaču itekako odgovara da imam iza sebe dobru ekipu koja će mi gurnuti loptu, centrirati i omogućiti šanse. Ekipa izvan terena je fantastična, uvijek spremna za zezanciju, ali kada se radi uvijek su na 100% i stvarno su me prihvatili odlično otkako sam došao", rekao je Jurčić.

Priznao je da je imao još nekoliko ponuda nakon što je napustio Šibenik, te je objasno zbog čega je izabrao dolazak u Željezničar.

"Odradio sam dobru sezonu u Šibeniku, ušli smo u 1. HNL ligu, ali nije došlo dogovora s njima. Nismo našli zajednički jezik. Bilo je dosta opcija, zvalo je dosta ljudi, ali Željezničar je bio nekako najkonkretniji i najbrži i najbolja opcija. Nazvao me Amar Osim, pa smo se našli dva puta i svidjeli su mi se njegovi planovi i vizija i kako me vidi u ekipi. Tako da odluka je pala na Željezničar".

Bivši napadač Šibenika jasno je rekao da je bio upoznat s klubom u koji dolazi, te da mu je jasno šta ga očekuje.

"Zaista nije bilo potrebe da gledam YouTube i Željine utakmice ili atmosferu na stadionu jer sam upoznat s tim. Iz Hercegovine sam, pratim oduvijek Premijer ligu i znam šta znači Željezničar. Nije bilo potrebe za dodatnim upoznavanjem", jasan je bio ovaj 23-godišnjak.

Juričić se dotakao i svojih početaka u fudbalu. Kao što smo već spomenuli ponikao je u Zrinjskom, ali je još kao omladinac odlučio da karijeru nastavi u dresu Širokog Brijega.

"Počeo sam u Zrinjskog, pa sam onda prešao u Široki u toj izlaznoj godini. Ta godina je bila baš 'bum' veliki jer sam na 15 mečeva dao 17 golova i nakon toga uslijedila je ta povreda prednjih križnih ligamenata i bio sam 'out' pola godine. No, dobio sam ugovor u Širokom i s takvim pokidanim koljenom i kada sam se oporavio išao sam na posudbu u Opuzen u treći rang hrvatskog nogometa. I dole isto, odradim osam utakmica, zabiijem sedam golova, sve top i opet mi pukne koljeno. Onda sam se opet vratio u Široki i tada sam se oporavljao čak 11 mjeseci".

"Uspio sam se vratiti, odradio sam par utakmica i na treningu tri dana prije finala Kupa sa Sarajevom 2017. godine su mi treći put pukli križni ligamenti. Istekao mi je tada ugovor sa Širokim i onda sam kao slobodan igrač kada sam se oporavio nakon nekih osam mjeseci otišao ponovo u treću ligu u Hrvatskoj u Neretvu iz Metkovića. Išao sam postepeno jer nakon tolikih povreda i pauza nisam sebi zadavao velike ciljeve. Znao sam da mogu doći do njih, ali išao sam postepeno. Odradio sam jako dobru sezonu, vidio sam da mogu dalje. Ušao sam u viši rang i tu sam dobro odradio i evo sad sam tu", emotivno priča Juričić.

Priznao je da su ti periodi tokom tri teške povrede za njega bili baš otežavajući, te da je u jednom trenutku razmišljao da završi karijeru. Nagovarali su ga da se dalje školuje, ali ljubav prema fudbalu je jednostavno bila jača od svega.

"Bilo je trenutaka kada sam htio dignuti ruke od svega i dosta ljudi mi je govorilo da se okrenem fakultetu i da se 'kanim' nogometa jer sam i na tom polju bio dobar. Završio sam gimnaziju kao vrlo dobar učenik, ali previše volim nogomet da sam mogao tako lako odustati. Te tri povrede sam sve doživio do 21. godine i vidim da ima vremena tu još, bio sam jako mlad. Bilo je jako teško nakon svih tih povreda se vratiti, ali drago mi je da sam uspio i da mogu nekome možda u budućnosti biti inspiracija da nikada ne odustaje od svog buda bez obzira kakve prepreke bile na njemu".

Nakon što mu je istekao ugovor sa Širokim kada je doživio treću povredu ligamenata koljena na pauzi je bio osam mjeseci, a onda je odlučio da ponovo ide u treći rang hrvatskog fudbala. Opcija je bila i Prva liga FBiH, ali iz jasnih razloga odlučio je da ide "preko granice".

"To je bilo jedino pravilno da uradim, da idem u treći rang i krenem od nule. Nisam odmah mogao igrati na nekom velikom nivou jer je iza mene bila prevelika pauza i toga sam bio svjestan. Treća hrvatska liga je izuzetno kvalitetna i svi mi koji smo dole bliži granicama uvijek biramo tu ligu neko Prvu ligu FBiH. Dole su bolji tereni, sudije, uslovi i sve je bolji vjerujte. To je kvalitetna liga s jako puno mladih igrača. Nije mi bilo poniženje da idem dole i ništa u životu mi nije iz poniženja šta želim da odradim i što je najbolje za mene to ću da uradim. To je bio pravi put i drago mi je da sam tako odlučio", rekao je novi napadač Željezničara.

Juričić je nakon dobre sezone u Neretvi iz Metkovića dobio ponudu Šibenika koju je odmah prihvatio. Ovaj tim je uspio da izbori povratak u najjači rang hrvatskog fudbala, a Juričić je itekako doprinio tome.

"Odradio sam dobru sezonu u Neretvi, dao sam oko 15 golova. Šibenik je trebao napadača, kontaktirao me predsjednik kluba preko mog rođaka Marka Bencuna koji je također poznat igrač. Otišao sam u Šibenik i odradio jako dobru sezonu".

U Šibeniku su veliki trag ostavili Ermin Zec i Mehmed Alispahić koji će sada biti Juričićevi saigrači. Pitali smo ga da li je bilo kontakta između njih prije nego što je odlučio da potpiše ugovor s klubom s Grbavice.

"Nisam s njima oko toga puno pričao. Jesam sjedio nedavno s Alispahićem, Miletićem i Štilićem jer su nedavno dolazili u Hercegovinu pa sam sjedio s njima. Govorili su mi sve najbolje o klubu. Luka Miletić mi je prijatelj od rođenja, obiteljski smo povezani i on mi je stalno govorio da je to veliki klub i on je imao puno upetljanje prste da ja dođem ovdje".

Juričić je svjestan da je ovo iskorak u njegovoj karijeri, ali jedina želja koju ima jeste da bude zdrav i spreman za igru.

"Ovo jeste iskorak za mene. Samo želim da budem zdrav i da uživam u onome što radi. Ovo ostalo šta Bog da je dodatni bonus, a meni je samo bitno da uživam u nogometu i nadam se da će sve biti u redu, da neće biti povreda i da ću zabijati golove za Želju".

U ekipi su ga odlično primili od samog dolaska, a pored Miletića izdvojio je nekoliko igrača s kojima je na prvu "kliknuo".

"Pa, ekipa je stvarno dobra. Cimer sam s Blaževićem koji je dobar momak. Tu su Frane Ikić, Alispahić, Jamak, Štilić... Baš danas na raftingu je ekipa top za zezanje i zabavu. Svi momci su odlični", poručio je ovaj napadač.

Povratak na Pecaru za njega će sigurno biti poseban i pitali smo ga da to malo prokomentariše, a Juričić je bio itekako kratak, ali jasan.

"Povratak na Pecaru? To može biti samo motiv više od ostalih. Bit će mi draga ta utakmica i jedva je čekam. Općenito jedva čekam da krene liga i utakmice, a pogotovo ti mečevi u mojoj Hercegovini", kroz smijeh je rekao Juričić.

Jasno je da je HNL po kvalitetu ispred Premijer lige, a Juričić je poručio u čemu je najveća razlika, te u koje stvari se u našem fudbalu najviše treba ulagati u budućnosti.

"Iz godine u godinu Premijer liga će napredovati kako tereni budu bolji. Vidimo u Hrvatskoj gdje je Savez finansirao deset terena s hibridnom travom i odmah se liga digla na veći nivo. Sada imaju pet predstavnika u Evropi, dva u Ligi prvaka. Mislim da je insfrastruktura ovdje problem, tereni i stadioni i kad se to posloži bit će liga na top nivou".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj je otkrio i kako najčešće provodi svoje slobodno vrijeme.

"U slobodno vrijeme sa sasvim normalan. Odem s ekipom popijem piće i ako ima neki dodatni trening to odradim. Play Station nekad igram i to je to. Maksimalno sam posvećen ovome što radim jer to nam je svima posao i želim u tome da budem najbolji što mogu", zaključio je Juričić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Penderinos
I ja ti evo opet govorim da se kaniš nogometa, jer kad dođes u Selju znaš da si dotakao dno, čovjek ne može niže pasti
10 14
Aldino
svidja mi se ovo prati se svaki tekst o zelji i igracima od strane sarajevo horde zla tastatura huligan.ZELJEZNICAR ZA ZIVOT CIJELI
10 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi