Građani savladani na Wembleyju: Wigan osvojio FA kup

Džeko ušao u sudijskom vremenu

Građani savladani na Wembleyju: Wigan osvojio FA kup

A. Haznadarević

Na legendarnom Wembley stadionu u Londonu, odigrano je veliko finale FA kupa u kojem je Manchester City poražen od strane Wigana sa minimalnih 1:0.

Ujedno, bio je to okršaj jedne od najimućnijih fudbalskih ekipa svijeta, sa mnogostruko finansijski slabijim Wiganom. Ni u ligi Wigan ne stoji najbolje, pa su na dobrom putu da se vrate u Championship, dok će City najvjerovatnije utrku završiti na drugom mjestu.

 

Međutim, za Građane je najveći motiv u ovom susretu bila mogućnost da se koliko-toliko spasi sezona, u kojoj tim Roberta Mancinija nije uspio odbraniti titulu prvaka Engleske, te se ponovo osramotio u Ligi prvaka.

 

Imajući to na umu, Građani su od samog početka uspostavili pritisak pred golom Wigana, međutim, prijetila je i ekipa autsajdera, koja je bila jako blizu pogotka prvo preko McManamana, a zatim i Konea.

 

Prijetio je i City preko Nasrija, Teveza i Aguera, međutim promjene rezultata nije bilo.

 

A onda, u 83. minutu susreta veliki problemi za Manchester City. Pablo Zabaleta je žestoko startovato nad McManamanom, te zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton.

 

Wiganu je svega osam minuta bilo potrebno da novonastalu situaciju okrene u svoju korist, a pobjednički gol u 91. minutu za iznenađujuću pobjedu Wigana postigao je Ben Watson, koji se najbolje snašao nakon izvedenog kornera.

 

 

Treba posebno istaći da je bh. reprezentativac i prvi strijelac Manchester Cityja u ovoj sezoni Edin Džeko u igru uveden tek nakon primljenog pogotka, pa je ubacivanje napadača u 92. minutu utakmice bio pravi potez očajnika - Roberta Mancinija, čija se era u Cityju čini se približila kraju. 

 

Sastavi:

Manchester City: Hart, Zabaleta, Kompany, Nastasic, Clichy, Silva, Toure, Barry, Nasri, Aguero Tevez.

Wigan: Joel; Espinoza, Scharner, Alcarez, Boyce; McCarthy, McArthur, Gomez; McManaman, Kone, Maloney.

 

Potražite više informacija na temu Premier league:

FA kup, finale:

Manchester City - Wigan 0:1 (Watson 91)



WIG 1-0 CIT by lennahcadri
Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.