Grci uzeli titulu
Pappas je bio vrlo dobar u šampionskom timu

Rhodes 2009

Grci uzeli titulu

Završeno je prvenstvo Europe za košarkaše do 20 godina na Rhodesu. Novi prvak Europe je selekcija Grčke koja je pred domaćom publikom opravdala ulogu jednog od favorita za naslov prvaka. Grci su u finalu bili bolji id Francuza, dok su bronzu osvojili košarkaši Španije koji su bili bolji od Italije.

Grčka je nošena punom dvoranom bila bolja od Francuske rezultatom 90:85. Ova generacija grčkih košarkaša je prije godinu dana uzela tituzlu do 19 godina, a prije deset dana su uzeli drugo mjesto na SP do 19 godina, što najbolje govori o kakvoj se generaciji košarkaša radi. 

Najbolji u redovima pobjedničkog tima bili su Konstantinos Papanikolau sa 15 poena, a vrlo dobre partije pružili su i Sloukas sa 14, te Pappas sa 10 poena. U redovima Francuske sjajnu partiju je pružio Edwin Jackson sa 32 poena i 8 skokova, dok je Antoine Diot imao 21 poen. 

Španija je u borbi za treće mjesto savladala Italiju rezultatom 75:72. Iako su Španci pred kraj treće četvrtine imali 15 poena prednosti, Talijani su se uspjeli vratiti, ali nisu imali snage za potpuni preokret. 

Najbolji kod Španaca su bili Tomas sa 18 poena, Aguilar sa 14 i Sergio De la Fuente sa 13, dok su kod Italije najbolji bili Paolo Rotitudo sa 12, te Daniele Sandri sa 11 poena i 10 skokova. 

Najbolji strijelci prvenstva su Robin Berning (Njemačka) sa 22,2 koša po utakmici, a slijede Šehović 17,6, Bogdanović 17,3, Slovenac Zoran Dragić 16,3 itd. Kod skakača najbolji su Crnogorac Nikola Vučević sa 10,8 skokova, slijede Vladimir Ivlev(Rusija) 10,1, Lauris Blaus (Latvija) 9,0 te Španac Pere Tomas sa 8,3 skoka. Najbolji asistenti su Ukrajinac Dmitriy Khvotsov sa 6,1 asistenciju, Francuz Antoine Diot ima prosjek 5,2, a Sead Šehović 4 asistencije po utakmici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti