Grčka i Francuska u finalu
Jackson i Diot idu u finale

Rhodes 2009

Grčka i Francuska u finalu

EP za igrače do 20 godina koje se igra na grčkom otoku Rhodes ulazi u svoju završnu fazu. Danas su na rasporedu mečevi za medalje, a za zlato će se boriti Grci i Francuzi, dok će za bronzu igrati Španci i Talijani.

Francuska je odigrala još jednu briljantnu partiju. Ovaj put bolji su bili od Italije, koja nije mogla napraviti još jednu senzaciju nakon pobjede nad Litvanijom u četvrtfinalu. Reprezentacija koja je u polufinale došla sa samo dvije pobjede u sedam mečeva nije mogla puno uraditi protiv sjajne Francuske.

Ipak, meč su bolje otvorili Italijani koji su pred kraj prvog poluvremena imali prednost od 15 poena, ali su onda Francuzi zaigrali sjajnu odbranu koja je neutralizirala sve napade Italije, pa su Francuzi napravili sjajnu seriju 18-0, a do kraja meča je bila rutina.

Ponovo je blistao Edwin Jackson sa 18 poena, a vrlo dobri su bili i Kevin Seraphin sa 14, a odličan je bio Antoine Diot sa 9 poena, 8 skokova, 10 asistencija i 4 ukradene lopte. U redovima Italije najbolji je bio Riccardo Tuccolo sa 15 poena.

U utakmici koja je ponijela epitet finala prije finala, domaća Grčka je bila bolja od Španije rezultatom 87:76. Vođeni sjajnim dvojcem Sloukas i Giannopoulos koji su skupa postigli 33 poena, od čega 9 u posljednjoj minuti Grci su upisali veliku pobjedu i tako osigurali namanje srebrnu medalju.

Nikolaos Pappas je ponovo bio na svom prosjeku 11 poena, baš kao i Bogris 12. U redovima Španije trojac koji će po mnogima obilježiti narednu deceniju na košarkaškim parketima Španije bio je vrlo uspješan. Xavier Rosada 19 poena, Pablo Aguilar 16, a Pere Tomas 15.

Španija će igrati za treće mjesto protiv Italije, i prema dosad prikazanim igrama samo se čudo može desiti pa da ne osvoje bronzanu medalju. U velikom finalu igraju Grčka i Francuska, Francuska koja je dosad jedini poraz na prvenstvu zabilježila u grupnoj fazi upravo protiv Grčke.

Rezultati polufinala:

Francuska – Italija 94:68
Grčka – Španija 87:76

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti