Grčka razbila Belgiju u drugom poluvremenu
Foto: EPA

Evropsko prvenstvo, osmina finala

Grčka razbila Belgiju u drugom poluvremenu

E. Škorić

Košarkaška reprezentacija Grčke očekivano je i uvjerljivo pobijedila Belgiju sa 75:54 u meču osmine finala Eurobasketa.

Belgija je prvih 20 minuta parirala Grčkoj, no bilo je jasno da će kad-tada Spanoulis i društvo riješiti pobjednika.

Prvih 10 minuta proteklo je u neizvjesnoj igri, s malo poena, a Grčka je vodila 16:15. Grci su i u drugoj dionici kontrolisali utakmicu, imali su u jednom trenutku plus osam, no na poluvremenu je bilo samo plus tri, 34:31.

I onda su Grci u trećoj četvrtini odlučili da riješe pitanje pobjednika i da mirno odrade preostalu dionicu.

Do početka četvrte dionice Grčka je vodila maksimalnih 15 poena prednosti (57:42) i sve je već tada bilo jasno. Nastavilo se razbijanje nemoćnih Belgijanca u zadnjih 10 minuta, pošto je Grčka na polovini iste imala 24 poena prednosti (68:44).

Bourousis je bio najefikasniji grčki igrač  sa 14 poena, Koufos je ubacio 13 uz devet skokova, a Antetokounmpo je imao 10 poena i 10 skokova. Gillet je ubacio 14 na drugoj strani, Van Rossom 13, Lojeski 10 poena.

Grčka: Bourousis 14, Zisis 6, Spanoulis 7, Calathes 4, Perperoglu 2, Sloukas 8, Kaimakoglu 1, Koufos 13, Printezis 10, Mantzaris, Antetokounmpo 10

 

Belgija: Bosco 2, Van Rossom 13, Hervelle 2, Mmwema, Tabu 6, Serron, Mmukubu, Gillet 14, De Zeeuw, Tumba 2, Salumu 5, Lojeski 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.