Grešnici bez oprosta

Najveće izdajice u svijetu fudbala

Grešnici bez oprosta

Moderni fudbal, protkan nevjerovatnim sumama novca, potpuno je promijenio sliku o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Nekada su fudbaleri bili heroji svojih klubova, nedodirljive ikone koje su uživale status polubožanstava. Naravno, i danas postoje takvi fudbaleri, ali je mnogo veći broj onih koji u karijeri promijene po pet i više klubova, a nigdje ne ostave dublji trag.

Ovih dana je aktuelan prelazak Robina van Persiea iz Arsenala u redove ljutog rivala, Manchester Uniteda, a navijači londonske ekipe palili su dresove svog dojučerašnjeg kapitena i ljubimca. Međutim, Van Persie je samo posljednji u nizu fudbalskih "izdajica", igrača koji su iz svojih klubova prešli u redove najljućih rivala. Prisjetićemo se nekih...

Owenov smrtni grijeh

Za sve navijače Liverpoola veoma je bolan bio prelazak njihovog ljubimca i ikone kluba, zlatnog dječka Michaela Owena iz Newcastlea u Manchester United. Owen je dijete Liverpoola i u njemu je proveo period od 1996. do 2004. godine, kada je prešao u Real Madrid. To mu navijači nisu zamjerili, pa ni kad je iz Reala došao u Newcastle. Međutim, kada je 2009. godine prešao iz Newcastlea na Old Trafford situacija se promijenila. Počinjen je smrtni grijeh i Owen je za sva vremena izbrisan iz srca navijača Redsa.

Legendarni napadač Arsenala Ian Wright na Highbury je stigao iz ekipe Crystal Palacea, gdje je bio jedan od najboljih igrača u istoriji tog kluba. U šest sezona sa Palaceom idigrao je 254 utakmice i postigao okruglo 100 golova. Kada je stigla ponuda Arsenala, navijači Crystal Palacea nisu zamjerili Wrightu odlazak, jer je ipak otišao u jednu od najjačih ekipa u Engleskoj. Međutim, kada je samo sezonu kasnije postigao gol u dresu Arsenala upravo protiv Crystal Palacea, s kojim je ova ekipa ispala iz Premiershipa, te se potom radovao, dobio je epitet najvećeg izdajnika.

Izdajica ostaje izdajica

Argentinac Carlos Tevez također važi za jednog od najvećih izdajnika u svijetu fudbala. Osim činjenice da je iz Manchester Uniteda prešao u redove gradskog rivala Manchester Citya zbog novca, Tevez od ranije ima glas izdajnika. Još dok je igrao za brazilski Corinthians pravio je gluposti. Ostavio je svoje saigrače na cjedilu, kada je odbio igrati kako bi se izborio za transfer u Evropu. Kasnije je nešto slično napravio i menadžeru Manchester Citya Robertu Manciniju kada je odbio ući u igru u susretu protiv Bayerna.

Bivši trener reprezentativca Bosne i Hercegovine Miralema Pjanića, španski stručnjak Luis Enrique, dobar dio svoje karijere proveo je igrajući za Real Madrid, iako se smatra jednom od ikona Barcelone. U Realu je proveo pet sezona, da bi, nakon što mu je istekao ugovor, potpisao za Barcelonu.

Najveće rivalstvo u fudbalskoj istoriji, ono između Reala i Barcelone, i u ovom tekstu mora imati poseban dio za sebe. Nije Luis Enrique bio ni prvi ni posljednji igrač koji je "izdao" jednog od dva španska velikana i prešao u drugi. Prije njega to je napravio i njemački internacionalac Bernd Schuster, koji je nakon osam sezona u Barceloni postao igrač Reala. I dan danas je nepoželjan na Nou Campu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Svinjska glava za Luisa Figa

Luis Figo i Ronaldo (onaj brazilski) bili su na dobrom putu da postanu igračke legende Barcelone, ali su završili u Realu. I dok su Ronaldu taj prelazak donekle oprostili, jer nije otišao direktno u Real iz Barcelone, Luis Figo je postao jedna od najomraženijih osoba u cijeloj Kataloniji. Bio je udarna snaga Barcelone, kada je 2000. godine odlučio preći u Galacticose. U gostovanju u dresu Reala na Nou Campu, Figa je na terenu morala čuvati policija, a kada je krenuo da izvede korner, navijači Barce su ga gađali svinjskom glavom?!

Međutim, nemaju samo Real i Barcelona skoro pa bolestan rivalitet. Religiozno i gradsko rivalstvo oduvijek vlada između Glasgow Celtica i Rangersa, a prelazak iz jednog u drugi klub tolika je rijetkost da su igrači koji su to napravili postali legende. U ovoj ćemo priči izdvojiti Kennya Millera, koji je ovaj transfer napravio čak dva puta. Prvo je prešao iz Rangersa u Celtic, a potom se vratio u Rangerse, po čemu je potpuno unikatan u svijetu fudbala. Treba li spomenuti da ga navijači obje ekipe nikada nisu prihvatili kao svog.

Zlatan Ibrahimović u karijeri je promijenio mnogo klubova, ali ga nigdje ne mrze više nego u Torinu. Ibrahimović je u svakom klubu u kojem je igrao osvajao naslove, pa navijači nemaju potrebu da mu zamjeraju kada odluči da krene dalje. Svi, osim Juventusa. Nakon što je Juventus zbog afere Calciopoli izbačen u Seriju B, Ibrahimovićev agent Mino Raiola zaprijetio je Staroj dami tužbum u slučaju da ne pristane raskinuti ugovor. Osim toga, Ibrahimović je iz poniženog Juventusa prešao u redove ljutih rivala Intera. To mu navijači Stare dame nikada nisu zaboravili ni oprostili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.