Osnovani su hladne zimske noći, bili su pred zidom, punili kultni stadion, a sada žive svoje snove

Stara fudbalska romantika

Osnovani su hladne zimske noći, bili su pred zidom, punili kultni stadion, a sada žive svoje snove

H. Zilić

Nacionalna Kup takmičenja šriom Evrope ulaze u svoje završnice. Uzbudljivo je u završnici engleskog FA Cupa, gdje je slavu pored svih velikana pokupio jedan mali simpatični četvrtoligaš.

Grimsby Town je eliminisao Southampton i plasirao se u četvrtinu finala FA Cupa.

Velika je to priča, posebna, iako je riječ o klubu koji je osnovan daleke 1878. godine i to na jedan zanimljiv način. Kućni sastanak zaljubljenika kriketa doveo je do osnivanja fudbalskog kluba. Htjeli su da zimsku pauzu u kriketu iskoriste za neke druge sportske zanimacije.

Opis nije dostupan.

Tako je nastao Grimsby Town jedne hladne zimske noći, ni slutili nisu da je to klub koji će imati jaku historiju.

Grimsby je jedan od rijetkih engleskih klubova koji je igrao u svih pet najboljih divizija u Engleskoj. Prvu diviziju su igrali 1902. godine, a prošle godine su iz petog rang takamičenja izborili povratak u četvrti rang takmičenja i profesionalni fudbal.

Oglasi

Zanimljivo da je Grimsby rekorder po jednoj posjeti na Old Traffordu. Vjerovali ili ne, 1939. godine upravo utkamicu FA Cupa između Grimsby Towna i Wolverhamptona na Teatru snova je posmatralo skoro 77.000 gledatelja.

Tmurne godine i borba za goli život

Klub je prije više od deceniju bio pred zidom. Težak je to bio period, neizvjestan do posljednjeg trenutka.

Tačnije 2010. godine klub je bio veoma u teškoj finansijskoj situaciji, prijetilo im je izbacivanje u deseti rang engleskog fudbala, ali Rob Scott i Paul Hurst su uspjeli da održe klub u petom rangu, stabilizuju finansije i krenuo je lagano uspon.

U narednim sezonama ekipa se vratila u profesionalni fudbal, igrali su finale FA Trophy Cupa za niželigaše, a kruna svega stigla je plasmanom u četvrtfinale FA Cupa.

Oglasi

FA Cup nije nepoznanica ovom simpatičnom klubu jer su u godinama nakon osnivanja skoro prije 100 i više godina igrali i polufinale najstarijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Ipak, danas kao mali klub u među velikim "krokodilima" modernog fudbala uspjevaju da dođu među osam najboljih timova u Engleskoj.

Da li će njihova priča da se nastavi, vdijet ćemo u četvrtfinalu gdje ih očekuje gostovanje Brightonu.

Jedna utakmica ih dijeli od Wembleya i velikog polufinala, a koliko su odradili dobar posao najbolje pokazuje činjenica da su već zaradili 205% više nego tokom cijele ligaške sezone. Ako se plasiraju u polufinale FA Cupa zaradit 50% više od ligaške zarade tokom sezone u League Two.

Oni žive svoje snove, Grimsby Town i ona stara fudbalska romantika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi