Hadžibegić: Trebali smo i morali proći grupu

Faruk Hadžibegić za SportSport.ba

Hadžibegić: Trebali smo i morali proći grupu

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoje učešće na Svjetskom prvenstvu u Brazilu okončala je 25. juna, ali Zmajevi su i dalje glavna tema bosanskohercegovačke fudbalske javnosti. 

Većina bosanskohercegovačkih fudbalskih stručnjaka ocijenila je naš nastup u Brazilu pozitivnim. Svi su istakli da je sam plasman veliko dostignuće. Istog je mišljenja i Faruk Hadžibegić, ali legenda bordo tima smatra kako se grupa morala proći. 

Morali smo proći grupu

"Moram prije svega reći da smo bili zasluženo prvi u grupi u kvalifikacijama i da smo zasluženo otišli na Svjetsko prvenstvo. Nismo se obrukali u Brazilu. Slušao sam izjave igrača i selektora nakon utakmice i svi su bili nezadovoljni što nismo prošli u osminu finala. Mislim da smo trebali i morali proći ovu grupu," rekao je Hadžibegić za SportSport.ba

Mnogo se pričalo i pisalo i o problemima u svlačionici našeg tima, a selektor Sušić kategorično je demantovao navode pojedinih medija koji su prenijeli netačne informacije. Hadžibegić kaže da do tenzija uvijek može doći, a da je za atmosferu odgovoran isključivo selektor. 

"U grupi od 20-25 fudbalera uvijek se može desiti da ima nekih tenzija. Ako se one pojave selektor ih mora odstraniti. Uvijek ima nezadovoljnih, ali to ne treba da bude problem igrača. To je problem selektora, jer je samo selektor odgovoran za atmosferu. Igrao sam za Jugoslaviju i na Evropskom i na Svjetskom prvenstvu i u mojoj generaciji nije bilo takvih situacija," riječi su Hadžibegića. 

Mi još uvijek imamo selektora

Kao jedan od kandidata za selektora naše reprezentacije u kuloarima je i bivši selektor našeg nacionalnog tima. Hadžibegić ističe kako se o selektorskoj poziciji može pričati tek kada bude poznata sudbina Safeta Sušića. 

"Nisam razgovarao sa čelnicima Saveza. Pročitam sve u medijima, ali ne želim ništa da komentarišem. Mi još uvijek imamo selektora i dok je tako o tome ne treba razgovarati. Onog trenutka kada se produži ili ne produži saradnja sa Sušićem moći ćemo razgovarati i na tu temu," rekao je Hadžibegić. 

Francuska se vratila iz mrtvih

Prije početka Mundijala Hadžibegić je istakao da su favoriti za trofej Španija, Brazil, Argentina i Njemačka. Ističe kako nije propustio nijednu utakmicu SP u Brazilu. 

"Gledao sam sve utakmice, osim onih koje su bile u istom terminu, a i te sam pogledao u snimku. Pred početak Svjetskog prvenstva rekao sam kako su moji favoriti Brazil, Argentina, Njemačka i Španija. Španija je ispala, a moram reći kako sam više očekivao i od drugih. Veliko osvježenje su Holandija, Belgija i Alžir," kaže Hadžibegić. 

Francuska reprezentacija posebna je tema kada se razgovara sa Farukom Hadžibegićem, koji je veliki dio svoje karijere proveo u Sochauxu, a nosio je i dres Toulousea. 

"Francuska se vratila iz mrtvih što bi mi rekli. Imali su mnogo sreće u baražu, nakon što su izgubili 2:0 u Kijevu ni sami nisu očekivali da prođu dalje. Međutim podigli su se i od tog dana su u uzlaznoj putanji. U odličnoj su formi i bit će to odlična utakmica protiv Njemačke," kaže Hadžibegić. 

Vaha je napravio veliki rezultat i prije Brazila

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Vahid Halilhodžić napravio je veliki rezultat u Brazilu, a Hadžibegić smatra kako je popularni Vaha veliki rezultat ostvario i prije odlaska u Brazil. 

"Vaha je napravio velike rezultat i prije samog Svjetskog prvenstva. Ovo što je uradio je veliko dostignuće i to će ostati iza njega u alžirskom fudbalu. Donio je jednu veliku odliku da uključi u reprezentaciju igrače koji igraju u inostranstvu, a koji ranije nisu bili toliko zastupljeni u reprezentaciji. Sve što se trenutno dešava u alžirskom fudbalu Vahina je zasluga," kaže Hadžibegić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti