Haga prvi, pa drugi
Haga najbolji u Australiji

Startala Superbikes sezona

Haga prvi, pa drugi

M. Maksimović

Utrkama na stazi Phillip Island (Australija), startala je nova sezona Superbike Svjetskog prvenstva.
Australiju najzadovoljni napušta Japanac Noriyuki Haga.

Japanac je ostvarivši pobjedu u prvoj utrci te drugim mjestom u drugoj stigao do 45 bodova u ukupnom poretku. Haga je na svom Ducatiju 1098R slavio u prvoj utrci slavio ispred Nijemca Maxa Neukirchnera (Suzuki GSX-R) i svog zemljaka Yukija Kagayama. Od poznatijih '' faca'' Max Biaggi je prvu utrku završio na 11. mjestu, Carlos Checa je bio 12.

U druoj vožnji smo vidjeli sjajnog Amerikanca Bena Spiesa koji je nakon 16. mjesta u prvoj utrci, u drugoj pobjedio ispred Hage i Britanaca Leona Haslama koji je bio vrlo dobar treći. Carlos Checa je drugu utrku završio kao 13. dok je Biaggi bio još lošiji tek 15.

Prošle sezone naslov najboljeg je pripao Australcu Troyu Baylissu koji je u svojoj karijeri tri put bio najbolji te je ostvario ukupno 52 pobjede. Najuspješniji Superbikes vozač je Carl Fogarty sa 59 pobjeda i 4 naslova prvaka.

Sljedeći Superbikes vikend nas očekuje za 14 dana u Kataru, domaćin je staza Losail, a ukupno će se ove godine voziti 28 utrka na 14 staza, posljednje dvije na stazi Portimao u Portugalu.  

Rezultati 1. utrke:
1.Noriyuki Haga (Jap, Ducati) 34:22.631
2.Max Neukirchner (Nje, Suzuki) + 0.032
3.Yukio Kagayama (Jap, Suzuki) + 5.347

Rezultati 2. utrke:
1.Ben Spies (USA, Yamaha) 34:20.457
2.Noriyuki Haga (Jap, Ducati) 1.286
3.Leon Haslam (VB,Honda) 4.213

Ukupni poredak:
1.Noriyuki Haga 45
2.Max Neukirchner 30
3.Leon Haslam 26

Poredak konstruktora:
1.Ducati 45
3.Yamaha 31
3.Suzuki 30
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.