Na Poljudu je glavni sudija uoči prvog zvižduka izveo nesvakidašnji potez
Foto: Screenshot MAX Sport

Mnogo bure u hrvatskom nogometu

Na Poljudu je glavni sudija uoči prvog zvižduka izveo nesvakidašnji potez

S. Mlaćo

U hrvatskom nogometu najviše se priča o VAR-u i sudijama.

Šef hrvatskih sudija Bruno Marić na kraju je podnio i ostavku, a u Hajduku se ne mogu pomiriti sa njegovim riječima da nisu oštećeni u prošlom kolu protiv Varaždina.

Nastao je zatim pravi haos, 'procurili' su i audio snimci iz VAR sobe, te su padale teške riječi.

Hajduk je od 17 sati ugostio Istru, a na startu smo vidjeli neočekivanu scenu.

Naime, glavni sudija Zdenko Lovrić se okrenuo oči prvog zvižduka i nešto komentarisao sa VAR sobom.

Lovrić je zatim napravio srce rukama i zatim dao znak da susret može početi. Da li sve ima veze sa posljednjim burnim dešavanjima, ostaje da se vidi.

Oglasi

Sigurno sudijama u HNL-u nije nimalo lako, te je pritisak zaista ogroman.

Podsjetimo, čak šest klubova HNL-a se oglasilo i praktički udružilo protiv Splićana.

To su Dinamo, Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo, koji su izdali zajedničko saopštenje.

"Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Oglasi

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve sudionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini", naveli su između ostalog navedeni klubovi.

Hajduk trenutno vodi 1:0, a Rijeka i Dinamo sutra igraju svoje prvenstve utakmice. Rijeka je domaćin Varaždinu, dok Dinamo gostiju u derbiju Osijeku.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi