Halid Šabanović - prvak u kikboksu i fudbalu: Danas je to samo hobi...

Mladi prvotimac FK Sarajevo za SportSport.ba

Halid Šabanović - prvak u kikboksu i fudbalu: Danas je to samo hobi... · Intervju

Ekspedicija FK Sarajevo se trenutno nalazi u Sloveniji gdje se sprema za predstojeće izazove. Tu je i mladi bek Sarajeva Halid Šabanović za kojeg su ovo druge predsezonske pripreme sa prvim timom.

Mladi Šabanović nema zamjerki na dosadašnji dio priprema, a teško mu ne padaju ni naporni treninzi.

"Odlično, sami uslovi ovdje u Sloveniji su odlični. Treninzi su malo naporni, ali očekuje nas teška sezona, teške utakmice, tako da se moramo dobro spremiti", izjavio je Šabanović na početku razgovora za SportSport.ba.

Ovaj talentovani 19-godišnjak je u sezoni iza nas uspio skupiti 14 nastupa u Premijer ligi BiH, postići jedan gol i upisati tri asistencije.

Kako si vidio prošlu sezonu, što se tiče FK Sarajevo i tvojih partija?

"Sezona nije mogla biti bolja za nas. Kako za nas, tako i za navijače. Osvojena je dupla kruna, prva u hisotriji, i to nas je sve obradovalo, a pogotovo nas mlade igrače. Što se tiče mojih predstava, mislim da sam sasvim solidno odigrao utakmice u kojima sam nastupio. Smatram da sam dobro iskoristio minutažu koju mi je šef dao i da ću dobiti još više prostora u narednom periodu", istakao je Šabanović.

Kako vidiš odnos stručnog štaba prema mladim igračima, koliko su Musemić i njegovi pomoćnici zaslužni za vaš razvoj?

"Sigurno da imaju velike zasluge za razvoj nas mladih igrača. Šef i njegovi pomoćnici gledaju na nas mlade kao na nekoga ko će predstavljati Sarajevo u budućnosti i idu ka tome da nam daju što više šansi. Naravno, na nama je ta to iskoristimo."

Osim stručnog štaba, postoje li i neki iskusniji saigrači koji ti pomažu, daju savjete?

"To je Amar Rahmanović, a tu su i Darko Lazić i Hebibović. To su sve jako dobri momci i od svakog od njih dobijem neki koristan savjet", istakao je mladi prvotimac Sarajeva.

Iza Sarajeva je historijska sezona u domaćem fudbalu, a sada su pred ekipom evropski izazovi i veliki Celtic u prvom pretkolu Lige prvaka. Kako gledaš na sudar sa slavnim škotskim klubom?

"Ponosan sam što sam dio ovog tima, što igramo tako veliku utakmicu i što ćemo izaći na teren njihovog slavnog stadiona, ali i zato što ćemo mi moći njih ugostiti. Sigurno dobra prilika za sve nas da pokažemo koliko možemo", ističe Šabanović.

Da li je vrijeme za iskorak u Evropi? Ako ispadne od Celtica, Sarajevo ide direktno u treće pretkolo Lige Evrope...

"Imamo dobru ekipu, sigurno najkvalitetniju u BiH i mislim da možemo ove godine nešto više uraditi u Evropi", poručio je Halid Šabanović.

Nešto manje je poznato da je Halid Šabanović ljubitelj borliačkih vještina, a da se svojevremeno i aktivno bavio istima. Šabanović je trostruki prvak BiH u kikboksu u svojoj kategoriji, a tokom razgovora nam je otkrio da je veliki dio njegove porodice upravo u ovom sportu, te da je on jedini koji je otišao u fudbal.

I danas odradiš po koji kikboskerski trening?

"Recimo da je to neki hobi, prilika da se malo 'ispucam' kada nisam dobro odradio trening, da izbacim negativnu energiju", rekao je Šabanović i istakao da bi se sigurno nastavio ozbiljno baviti ovim sportom da nije uspješan u fudbalu.

Ima li koristi od kikboskerskih treninga za fudbal?

"Naravno da ima, kao što sam već rekao to je prilika da se izbaci neka negativna enregija, a to ne može škoditi. Kada na treningu nisam baš raspoložen, tu negativnu energiju izbacim kroz kikboks. Dobro dođe, a dobro dođe i na terenu što se fizičke spreme tiče."

Jedan od onih koji su znali za Halidove vještine je Slobodan Milanović, novi fudbaler Sarajeva. Milanović je u Sarajevo stigao iz Krupe po završetku sezone, a kako je bio prisutan dok smo obavljali razgovor sa Šabanovićem otkrio je da su ga u njegovom bivšem klubu u pripremi meča sa bordo momcima "upozoravali" da će imati duele sa kikbokserom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj vratimo se na fudbal. Da li može Sarajevo ponoviti prošlosezonski uspjeh, a Halid Šabanović dobiti još više prilike za igru?

"Pritisak je sigurno veliki, ali ja se nadam da ćemo i ove godine osvojiti titulu. Ne vidim zašto ne bismo mogli... Što se tiče mene, ja ću se nastaviti truditi, a šef će odlučiti koliko ću prostora dobiti", poručio je za kraj ugodnog razgovora mladi prvotimac Sarajeva Halid Šabanović.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KRKAN
GLEDAJ TE SELJACKO SOSONSKE POGANE FACE SAMO JOS UZ TO VEHABIJSKA BRADICA
0 6
TipsterXO
Lepi, vanbračni sin Šekija Adilovića.
0 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi