"Mnogo treniram i radim, vjerujem da koliko daš, toliko dobiješ"

Karić opravdao očekivanja u FK Tuzla City, ali na tome ne želi stati

"Mnogo treniram i radim, vjerujem da koliko daš, toliko dobiješ" · Intervju

Samir Mlaćo
Nogometaši Tuzle City na zimskoj su pauzi, a ubrzo će dobiti i novog šefa struke, te početkom januara krenuti sa pripremama za drugi dio sezone

Trenutno nogometaši rade po programu koji su dobili, a mladi vezista Tuzlaka Harun Karić opravdao je očekivanja u prvom dijelu sezone. Karić je pokazao da se trud i rad itekako isplate, a sa 20 godina dobio je brojne pohvale te čak i poziv u U-21 reprezentaciju BiH.

Kada smo ga kontaktirali završavao je privatne obaveze, a ističe da svaki dan vrijedno trenira te uz to se i školuje. Upisao je fakultet, za njega nema u životu 'praznog hoda'.

“Upisao sam  DIF. Malo je teže sve stizati, ali kao profesionalni igrač mogu izostajati na nekim stvarima. To mi ide na ruku. Treniram preko pauze i privatno, idem u teretanu, mnogo sam posvećen radu. Spremamo se, nadam se da ćemo se u drugom dijelu sezonu izdignuti iz ove rezultatske krize“, priča Karić za SportSport.ba.

Mnogi nogometaši brzo 'zaborave' školu, okrenu se samo 'lopti', a on priznaje da nije među tima.

“Završio sam Medicinsku školu, sada se okrećem DIF-u. Trebate nešto imati, ko zna šta može se desiti u nogometu, ne do Bog neka povreda ili slično“.

Oglasi

Tuzlaci su sjajno krenuli u sezonu, a onda veliki pad. Na pauzu su otišli tek sa osmog mjesta, bliži su donjem dijelu tabele.

“Prvo kolo smo savladali Sarajevo 5:1, Posušje 3:0..., a onda se desio pad. Dosta smo to analizirali, ali nismo otkrili prave uzroke. Može biti da nas je stigao i umor, krenuli smo prije svih radi Evrope. Ne znam, opet teško je šta reći. Može biti da je umor. Ipak, to treba zaboraviti, očekujemo novog trenera i da što bolje krenemo u nastavku. Dosta igrača je i otišlo, očekujemo neke nove, pa ćemo vidjeti. Ostali smo i bez trenera, gospodin Dragan Jović nije mogao da vodi ekipu, pa smo na nekim utamicama bili bez trenera. To nas je poljuljalo, sve je nekako krenulo niz vodu“.

Nametnuo se ozbiljno i pokazao da ima kvalitet za Premijer ligu naše zemlje.

“Iskreno, prezadovoljan sam svojim igrama. Pokazao sam da mogu igrati Premijer ligu, izborio sam mjesto u prvih 11. Dragan Jović je to primijetio i moram biti prezadovoljan. Puno znači i puna podrška cijele ekipe, trenera, pa je sve izašlo na dobro“.

Vjerovao je u sebe, sanjao da jednog dana igra velike utakmice protiv najvećih bh. klubova.

Oglasi

“Čitav život imam san da igram profesionalni nogomet. Donekle se san ispunio, presretan sam. Treniram svaki dan, radim na sebi u svakom pogledu. Sve se isplatilo. Vodim se onom da koliko daš, toliko dobiješ".

Planovi su mu vezani za FK Tuzla City, ali naravno da ima želju okušati se u inostranstvu. Stoji čvrsto na zemlji, svjestan je da mu je potrebno još iskustva za veće stvari. Još mnogo natopljenih dresova, 'poderanih' koljena, kritika i pohvala...

“Za sada sam tu i ne želim naglo raditi neke stvari. Tu igram, starter sam... Potrebno mi je još kaljenja kroz Premijer ligu, a svakako da se nadam nekom velikom evropskom klubu“.

Nastupao je i za mladu reprezentaciju BiH, dres reprezentacije svoje zemlje bio je san, kao i svakog dječaka koji voli 'loptu'.

“Donekle sam ispunio svoj san, jer je reprezentacija san. To je polovina sna, jer do "A"reprezentacije ima još dosta. Odigrao sam 85 minuta protiv Bugarske, zadovoljio sam selektora i sa pravom se nadam pozivu i za naredne akcije mlade reprezentacije“.

Oglasi

Nije želio istaći protiv koga ne voli igrati u Premijer ligi, no jasno ističe šta je problem njegove ekipe. Jasno je to bilo i ove polusezone.

“Mi kao ekipa igramo dobro protiv jakih ekipa, sve nam ide na ruku. Dobijali smo Sarajeva dva puta... Protiv slabijih protivnika se mučimo, ne znam zašto je tako. Ne znam da li ih podcjenimo, protiv Posušja smo imali priliku da se pobjedom izdignemo, no nismo uspjeli. Tada je počeo pad cijele ekipe“.

Prisjetio se svojih početaka. Imao je sreću da radi u klubu koji mnogo vjeruju mladim igračima, a radi se o FK Zvijezda 09.

“Sjećam se početaka. Počeo sam u školi fudbala Bambi u Tuzli, a onda otišao u Zvijezdu 09. Period u Bijeljini mi je mnogo pomogao, živio sam bez porodice sa cimerima četiri godine, završio srednju školu i bio u Akademiji koja ima fokus na razvijanje mladih igrača. Dosta sam stvari tu naučio, kako o fudbalu, tako i o životu. Borio sam se, trenirao uvijek i stigao do nekog levela. Samo da ako Bog da tako nastavim“.

Kada je vidio da u Tuzli City odmah neće biti u prvom planu, otišao je na posudbu u OFK Gradina. Nije 'patio' od toga da bude član premijerligaša na papiru, a ostane bez prilike za razvijanje. Pokazalo se to kao pravi potez, što je i jedino logično, ali u čemu brojni mladi nogometaši itekako griješe.

“Iz Zvijezde 09 sam došao u Tuzlu, zadovoljio sam kod trenera Musemića, ali tada je već bilo sedam – osam veznih nogometaša. Bilo je upitno da li ću dobiti šansu, nisam htio da žurim, bolje je igrati nego sjediti na klupi. Dogovorio sam da idem na posudbu i vratim se onda, što se i desilo. To je zaista moja preporuka za svakog mladog igrača“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj smo ga pitali kako je potrošio svoju prvu platu. Bio je veoma mlad, imao je tek 16 godina, a na naše pitanje se nasmijao. Priznao je da je to bio mnogo lijep trenutak.

“Sa 16 godina sam primio platu u Zvijezdi 09, bio sam zaista sretan. Tada sam bio školarac, imao sam tako svoj džeparac te nisam morao tražiti od roditelja. Nisam morao da tražim novac od roditelja, sve vam je tada lakše“, dodao je prvotimac FK Tuzla City Harun Karić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi