Henrik Larsson rekao zbogom

Henrik Larsson rekao zbogom

Legendarni švedski napadač Henrik Larsson rekao je zbogom nogometu. Jedan od najboljih igrača koje je Švedska ikad imala napušta nogomet zbog teške povrede prepona, a zvaničan kraj Larsson će objaviti naredne sedmice na press konferenciji koju će organizovati po izlasku iz bolnice.

37-godišnji Larsson je u posljednje tri sezone imao velikih problema s povredom prepona, i namjeravao je reći zbogom na kraju švedskog prvenstva, ali je nova povreda samo ubrzala njegovu ranije donešenu odluku o umirovljenju. 

Henrik Larsson je profesionalnu karijeru započeo u malom Hagaborgu odakle je prešao u Helsingborg, da bi se 1993. godine zaputio u Feyenord. Njegov kvalitet u dresu holandskog kluba dolazi do izražaja, pa ga u svoje redove dovodi Celtic. 

U Celticu je stekao status božanstva. U sedam sezona osvojio je četiri titule prvaka Škotske, i postiže 227 golova čime je došao na prvo mjesto liste strijelaca škotskog Premiershipa svih vremena. 

Nakon Celtica odlučio se na vrhuncu karijere okušati u dresu Barcelone s kojom osvaja Ligu prvaka, a 2006. godine se vraća u domovinu u Helsingborg. Sljedeće sezone Alex Ferguson ga je posudio na pola godine u Manchester United, i za samo pola godine stekao je veliki ugled i u Engleskoj. 

Ponovo se vraća u Helsingborg gdje je odlučio završiti karijeru na poseban način, ali nije imao sreće, povreda je učinila svoje. Ipak, nema za čim žaliti, u karijeri je postigao sve, ostaće upamćen kao jedan od najboljih strijelaca u posljednje dvije decenije, i čovjek koji je odbijao otići u velike klubove za velike novce u trenucima kada je u dresu Celtica bio najbolji strijelac Europe. U Barcelonu je otišao tek kad je bio prešao tridesetu, a mogao je puno ranije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti