Heynckes je naslov prvaka Evrope osvojio sa Realom

Sa Tenerifama i Kodrom u polufinalu Kupa UEFA

Heynckes je naslov prvaka Evrope osvojio sa Realom

M. Maksimović

Prvu titulu prvaka Evrope koja je stigla nakon 32 godine čekanja, Real je osvojio 1998.godine sa njemačkim trenerom Juppom Heynckesom. Te godine je Real u finalu koje se igralo na Amsterdamskoj Areni savladao Juventus 1:0.

Jedini gol to 20.maja postigao je Predrag Mijatović u 66.minuti utakmice. Predhodno je na putu do finala, Heynckes sredio Bayer Leverkusen, odnosno Borussiju Dortmund u polufinalu. Naslov prvaka nije bio dovoljan Heynckesu da ostane na klupi Reala, jer je u prvenstvu totalno podbacio.Završio je na četvrtom mjestu sa 63 boda iza Real Sociedada, Athletic Bilbao i Barcelone koja je imala 11 bodova više.

Zanimljivo, oni koji su bolje pratili situaciju u Realu, kažu da su igrači u poluvremenu finala, preuzeli stvari u svoje ruke, da su sami odredili taktiku, ne poštujući trenera Heynckesa.

Nakon Reala, Jupp nije išao pretjerano daleko, preuzeo je Benficu ali će brzo vratiti u Španiju. U sezoni 2000-2001 Jupp je bio trener Athletic Bilbao. Heynckes je u dva navrata vodio klub iz Baskije, a prije Real Madrida vodio je Tenerife.

Preuzeo je ekipu koja je tada izborila kao peta Evropu, završio je narednu sezonu tek na devetom mjestu, ali je zato doveo ekipu do polufinala Kupa  UEFA. Sa ekipom Tenerifa je napravio ogroman rezultat eliminisavši Lazio, Feyenoord, a oni koje bolje pamte tu ekipu sjetiti će i nekadašnjeg kapitena reprezentacije BiH, Mehe Kodro koji je upravo tada bio član ove ekipe.

 

 

 

 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.